c S

SMC, SD in ZL s pisno deklaracijo proti referendumu glede istospolnih

08.07.2015 14:54 Ljubljana, 08. julija (STA) - Predstavniki poslanskih skupin SMC, ZL in SD so danes predstavili vsebino pisne deklaracije Sveta Evrope, v kateri opozarjajo na nedopustnost referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Deklaracijo je podpisalo 22 članov parlamentarne skupščine Sveta Evrope iz 15 držav in štirih evropskih političnih skupin.

Vsebino deklaracije je na današnji novinarski konferenci predstavil poslanec ZL Matjaž Hanžek. V njej je navedeno, da je DZ "s sprejetjem novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odpravil diskriminacijo istospolnih partnerjev". S sprejetjem novele so razširjene pravice istospolnih partnerjev z vsemi osnovnimi socialnimi, ekonomskimi in zakonskimi pravicami, ki do sedaj niso bile zagotovljene.

"Desne politične stranke in nekaj konservativnih družbenih gibanj z močno protigejevskim in religioznim poudarkom so se proglasile za zaščitnike otrok in družine in nasprotovale sprejetim spremembam. Homofobne družbene skupine, ki nasprotujejo pravici posvojitve istospolnim partnerjem, trdijo, da istospolne družine niso prave družine in da otroci potrebujejo in imajo pravico imeti očeta in mamo," piše v deklaraciji.

Te skupine so tudi sprožile referendum, ki ga je DZ zavrnil, o tem pa sedaj odloča ustavno sodišče. Podpisniki so prepričani, da referendum o človekovih pravicah ni dopusten, kar izhaja iz slovenske ustave, je še navedeno.

Po Hanžkovih besedah besedilo velja za deklaracijo, ko jo podpiše najmanj 20 članov parlamentarne skupščine Sveta Evrope iz najmanj dveh političnih skupin in najmanj štirih držav. Predlagatelji so za omenjeno deklaracijo zbrali 22 podpisov iz 15 držav in od štirih političnih skupin, in sicer od evropske levice, socialistov, liberalcev in ljudske stranke. Med podpisniki so tudi trije vodje poslanskih skupin, je povedal poslanec ZL.

Poslanka SMC Ksenja Korenjak Kramar, ki je tudi vodja delegacije DZ v parlamentarni skupščini Sveta Evrope, je ob tem poudarila, da je enaka obravnava vseh državljanov ustavna kategorija. Kot je dejala, je zelo pomembno, da so deklaracijo podprli tudi v parlamentarni skupščini, saj ta v svojem delovanju zelo velik poudarek daje spoštovanju človekovih pravic.

Po besedah poslanca SD Jana Škoberneta ima deklaracija tudi širši, mednarodni kontekst. Kot je pojasnil, je za Slovenijo ključno, da na tem področju ohranja stik z državami, ki se zavedajo, da je diskriminacijo istospolnih parov treba odvreči "na smetišče zgodovine". To želi deklaracija sporočiti tudi državam, kot sta Madžarska in Rusija, je še povedal Škoberne.