c S

Skupini strokovnjakov bosta pripravili mnenje za ustavne spremembe glede šolstva in pravice do vode

08.07.2015 09:33 Ljubljana, 08. julija (STA) - Ustavna komisija DZ je danes soglasno potrdila ustanovitev strokovnih skupin, ki bosta pripravili mnenje glede dveh predlogov za spremembo oz. dopolnitev ustave. Preučili bodo predlog, da v ustavi natančneje opredelijo financiranje javnega oz. omejijo financiranje zasebnega šolstva ter predlog, da v ustavo zapišejo pravico do čiste pitne vode.

Poslanske skupine so predlagale po enega člana strokovne skupine. V strokovno skupino, ki bo pripravila mnenje glede predloga za dopolnitev 57. člena ustave in opredelila financiranje šolstva, so danes imenovali Franca Grada (predlog DeSUS), Rajka Pirnata (predlog SMC), Magdaleno Šverc (predlog NSi), Ivana Štuheca (predlog SDS), Majdo Potrata (predlog SD), Dina Bauka (predlog ZL) in Zdenka Kodeljo (predlog ZaAB).

Skupina poslancev s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine SD Matjažem Hanom bi omejila obseg financiranja programov zasebnih šol. Predlagajo, da se drugi odstavek omenjenega člena dopolni z besedilom, da se osnovno izobraževanje v javnih šolah financira iz javnih sredstev, zasebne šole pa se lahko sofinancirajo v omejenem obsegu na način, kot to določa zakon. Pod predlogom so poleg poslancev SD sopodpisani še poslanci DeSUS, ZL in ZaAB.

Predlog za zapis pravice do čiste pitne vode v ustavo pa bodo preučili Franc Grad (predlog DeSUS), Rajko Knez (predlog SMC), Marko Kambič (predlog SDS), Janez Pogorelec (predlog NSi), Martin Ivan Rahten (predlog SD), Maja Štefančič (predlog ZL) in Lojze Ude (predlog ZaAB).

Skupina poslancev s prvopodpisano predsednico ZaAB Alenko Bratušek želi, da se s spremembo 70. člena ustave na ustavni ravni voda in dostop do nje določi kot splošna in temeljna ustavna pravica. Želijo še preprečiti, da bi se vodni viri privatizirali in da bi vodo obravnavali kot vsako drugo blago. Oskrba z vodo bi se morala izvajati v obliki neprofitne javne službe, še menijo predlagatelji ustavne spremembe. Pod pobudo so se podpisali še poslanci DeSUS, SD in ZL.

Poslanca narodne skupnosti svojega člana v strokovno skupino nista predlagala, je na seji ustavne komisije pojasnil predsednik komisije in predsednik DZ Milan Brglez.

Ustavna komisija bo razpravo o predlaganih spremembah ustave nadaljevala, ko bosta strokovni skupini pripravili mnenje.