c S

Danes ustanovna skupščina nove medijske hiše Nova24

08.07.2015 00:38 Ljubljana, 07. julija (STA) - V stavbi nekdanje bežigrajske občine na Linhartovi cesti v Ljubljani je bila danes ustanovna skupščina nove medijske hiše, ki bo ponudila televizijo, radio in spletni portal, je v izjavi za medije povedal koordinator projekta Boris Tomašič. Projektu je že pred časom izrekel podporo predsednik SDS Janez Janša.

Skupščina je sprejela ustanovne akte, predvidoma v desetih dneh pa bo sledil vpis v register gospodarskih družb, je napovedal Tomašič. Po njegovih besedah medijska hiša vključuje dve družbi: delniško družbo Nova 24TV.SI, ki bo izdajateljica televizije, in družbo z omejeno odgovornostjo Nova, ki bo ponudila radio in portal.

Ustanovni družbeniki so za direktorja Nove imenovali Tomašiča, Novo 24TV.SI pa vodi upravni odbor - izvršni direktor je postal Andrej Kregar, člani odbora pa so Aleš Hojs, Aleš Primc, Ivan Štuhec, Božo Predalič in Klavdija Snežič. Po Tomašičevih besedah bo medijska hiša "politično profilirana, ne pa strankarska". Sledila naj bi vrednotam evropske desnice.

Poslovni prostori in del studijskih prostorov nove medijske hiše bo v stavbi na Linhartovi. Kje bo drugi del studijskih prostorov, Tomašič zaenkrat ni želel razkriti. Novičarska televizija bo ponudila izključno informativni program, tudi pri radiu in portalu bo poudarek na informativnih vsebinah. Radio in portal bosta zaživela konec septembra, televizijski program bo stekel do konca leta.

Zagonski kapital bodo prispevali ustanovni družbeniki, jeseni pa bo sledila javna prodaja delnic. Ustanovitve Nove 24TV.SI se je udeležilo več kot 100 družbenikov, na ustanovitvi Nove pa se jih je zbralo okoli 20, je še pojasnil nekdanji sekretar poslanske skupine SDS Tomašič. Skupščine so se udeležili tudi Janša in nekateri drugi poslanci SDS.

Požareport je sicer v ponedeljek poročal, da se bo v stavbi podjetja Videoprodukcija Kregar odvijal večji del televizijske produkcije. Na Linhartovi bo le manjši studio. Portal naj bi vodil nekdanji urednik portala MMC in portala Siol.net Uroš Urbanija, radio pa Uroš Novak, ki je direktor in solastnik kočevskega Radia Univox.

Janša je že večkrat javno izrekel podporo projektu nove medijske hiše. Opozoril je na potrebo po "normalni strukturi medijev" v Sloveniji, "kjer se bo dalo prebrati več plati". Po njegovih besedah je projekt tudi odločitev skupine novinarjev in urednikov, ki so jih zaradi njihove ideološke neustreznosti nacionalni mediji šikanirali.