c S

Vlada danes odloča o davčni reformi

14.05.2015 08:10 Ljubljana, 14. maja (STA) - Vlada, ki po imenovanju dveh novih ministric spet deluje v polni postavi, ima danes na dnevnem redu tudi predlog davčne reforme, katere namen je ob nespremenjenih davčnih stopnjah pobrati več javnih dajatev. Uveljavljena naj bi bila v letu 2016, ko naj bi prvič odmerili tudi davek na nepremičnine.

Vlada bo hkrati imenovala tudi usmerjevalni odbor za spremljanje in usmerjanje izvajanja ukrepov.

Predlog celovitega načrta projektov na davčnem področju, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, vsebuje spremembe vrste davčnih zakonov, vse s ciljem prestrukturiranja bremena javnih dajatev v smeri povečanja konkurenčnosti gospodarstva.

Kot je zapisano v dokumentu, se je vlada zavezala, da se dosedanje stopnje davkov, taks, prispevkov in drugih javnofinančnih dajatev v letih 2015 in 2016 ne bodo povečevale, niti se ne bodo uvajale nove oblike javnofinančnih obremenitev gospodarstva.

Izjema je le davek na nepremičnine, ki bo nadomestil dosedanje tri dajatve na tem področju, v splošnem pa se skupna obremenitev lastnikov nepremičnin ne bo povečevala.

Cilj države ostaja tudi povečanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev ter zmanjšanje obsega sive ekonomije. Še letos naj bi tako uvedli davčne blagajne, zakon za njihovo uvedbo pa že čaka na obravnavo v DZ.

Sredi poletja namerava vlada v DZ poslati tudi predloge popravkov nekaterih zakonov, s katerimi naj bi zmanjšali stroške zavezancev in čas, ki je potreben za plačevanje javnih dajatev, po drugi strani pa povečali učinkovitost poplačila davčnega dolga. Do tedaj naj bi našli tudi rešitev za problematiko prenosa sredstev v davčno ugodnejša območja.