c S

Slovenija s pridržkom glede evropskega predloga internetne nevtralnosti

24.04.2015 11:21 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Parlamentarna odbora za znanost in zadeve EU sta danes potrdila predlog slovenskega stališča do evropskega telekomunikacijskega paketa. Slovenija podpira postopno odpravljanje stroškov gostovanja, na področju nevtralnosti interneta pa si želi več jasnosti, da ne bi prihajalo do zlorab.

Mnenje Slovenije je, da najnovejši kompromisni predlog ni dovolj jasen glede internetne nevtralnosti. "Če obstane taka rešitev, kot je, bi to za slovenske uporabnike pomenilo nižanje obstoječega standarda," je na skupni seji obeh odborov pojasnil generalni direktor direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marjan Turk.

V mnenju glede predloga internetne nevtralnosti Slovenija zato izraža zadržek in poudarja, da ne sme biti povezave med storitvami internetnega dostopa in drugimi storitvami, ki to niso. "Še naprej si bomo prizadevali za izboljšave besedila z vidika jasnosti ter budno spremljali postopke pogajanja z Evropskim parlamentom," je zapisano v predlogu.

Slovenija je sicer ena redkih držav, ki je internetno nevtralnost že uzakonila, in sicer leta 2012.

Glede odpravljanja stroškov mobilnega gostovanja znotraj EU pa slovensko stališče podpira kompromis glede postopnega odpravljanje stroškov gostovanja. Evropski parlament je sprva namreč predlagal popolno ukinitev stroškov gostovanja do konca letošnjega leta, najnovejši kompromisni predlog v pogajanjih z državami članicami pa govori o postopnem odpravljanju - ukinitev naj bi prišla na vrsto šele po letu 2018.

Slovenija tako podpira uravnoteženo in nadzorovano nižanje cen, da se čim volj prepreči morebitne stranske učinke, kot je na primer višanje nacionalnih cen, hkrati pa želi dati operaterjem dovolj časa, da se prilagodijo na nova pravila, je pojasnil Turk.

Iz evropskega telekomunikacijskega paketa, ki ga je Evropski parlament sprejel aprila lani, so sicer izpadli področji enotnega upravljanja evropskega radijskega spektra in ukrepi, ki bi evropskim operaterjem omogočali lažji nastop na trgih drugih držav članic. Kot je pojasnil Turk, sta bili področji neugodni majhne države in majhne operaterje. Slovenija zato pozdravlja pristop, da se vsebine paketa omejijo le na področji gostovanja in internetne nevtralnosti.

Predsednik odbora za zadeve EU Kamal Izidor Shaker (SMC) je v razpravi poudaril, da bo evropska uredba pomembno vplivala na vse državljane. Poslanec NSi Jožef Horvat pa je opozoril, da parlament in vlada temu področju posvečata premalo pozornosti, moti pa ga tudi, da poslanci v pripravo stališča niso bili vključeni že od samega začetka.