c S

Nekdanji direktor Cie David Petraeus obsojen na dve leti pogojne kazni

24.04.2015 08:10 Charlotte, 24. aprila (STA) - Nekdanji poveljnik ameriških enot v Iraku in Afganistanu ter kasnejši direktor obveščevalne agencije Cia general David Petraeus je bil v četrtek na zveznem sodišču v Charlottu v Severni Karolini obsojen na dve leti pogojne kazni in plačilo 100.000 dolarjev, ker je ljubimki predal zaupne informacije ter lagal preiskovalcem.

Petraeus je pred dvema mesecema priznal krivdo v zameno za pogojno kazen in 40.000 dolarjev denarne kazni, vendar pa je sodnik v četrtek denarno kazen povišal zaradi resnosti dejanja. Petraeus se je za vse, kar je storil, opravičil. Sodni postopek je potekal v Charlottu, domačem mestu nekdanje vojaške častnice Paule Broadwell, ki je leta 2011 pisala knjigo o generalu.

Petraeus je takrat vodil sile v Afganistanu, Broadwellovi pa je predal osem map z zaupnim materialom, med njimi imena tajnih operativcev, podatke o vojaški strategiji, zapiske pogovorov s predsednikom Barackom Obamo in podobno. Za poučene neverjetno velika stopnja zaupanja generala do pisateljice, dokler ni leta 2012 postalo jasno, da je njuno pisateljsko sodelovanje šlo preko postelje.

General je razmerje s poročeno materjo dveh otrok priznal in leta 2012 odstopil s položaja direktorja Cie. Preiskovalci FBI so pri njem doma v Virginiji našli zaupen material, o katerem je lagal, da ga nima. Prav tako je uvodoma lagal, da ga je predal Broadwellovi. Že samo zaradi tega bi ga lahko tožilci skušali poslati v zapor za več let, vendar pa tudi ameriška sodišča niso imuna na dvojne standarde.

Petraeus velja za rešitelja iraške okupacije, izkazal pa se je tudi z vodenjem operacij v Afganistanu. Pred škandalom je bil tako popularen, da so si ga republikanci želeli imeti za predsedniškega kandidata in so ostro napadli vsakogar, ki si ga je drznil kritizirati. Na koncu je priznal krivdo za nepooblaščeno prilastitev zaupnega materiala.

Nekdanja podpolkovnica Broadwellova je leta 2012 objavila laskavo biografijo o Petraeusu, kmalu nato pa mu je z ljubosumjem uničila kariero, ko je začela po elektronski pošti groziti ženski na Floridi, za katero je sumila, da ljubimka s Petraeusom. Po krivem obtožena je grožnje prijavila policiji in domine so začele padati.