c S

Odločitev ustavnega sodišča odpira širša vprašanja zaupanja v institucije pravne države

24.04.2015 07:55 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Soglasna odločitev ustavnega sodišča, ki v zadevi Patria razveljavlja odločitve treh instanc rednih sodišč, je s pravnega vidika jasno začrtala smer nadaljnjega postopanja v tej zadevi, ocenjuje pravosodni minister Goran Klemenčič. Kot dodaja, pa si "ne moremo si zatiskati oči, da odpira tudi širša vprašanja zaupanja v institucije pravne države".

Klemenčič je v sporočilu za medije izrazil prepričanje, da je za stabilnost pravnega in družbenega okolja v interesu vseh udeležencev tega postopka, da zadeva vendarle dobi tudi vsebinski epilog v obliki oprostilne ali obsodilne sodbe.

Tako je po njegovih navedbah "povsem upravičeno in utemeljeno pričakovanje", da bodo vsi delovali v tej smeri, brez nepotrebnega odlašanja, zlasti ker gre za očitke politične in gospodarske korupcije.

Kot je še napovedal Klemenčič, bodo ustavno odločbo z vidika njenih morebitnih implikacij za zakonodajo s področja kazenskega prava in pravosodja temeljito preučili.

Ustavno sodišče je namreč v danes objavljeni odločbi razveljavilo obsodilne sodbe predsednika SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Janši se torej ne bo treba vrniti v zapor, Črnkovič in Krkovič pa sta zapor že zapustila.