c S

Prihodnje leto delna sprostitev varčevalnih ukrepov, tudi v sociali in javnem sektorju

23.04.2015 08:08 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Vlada je danes razpravljala o osnutku reformnega programa in programa stabilnosti. Opredelila je nekatere bolj konkretne javnofinančne ukrepe, dokumenta pa bo dokončno sprejela prihodnji teden. Ukrepi nakazujejo na delno sprostitev varčevalnih ukrepov prihodnje leto, sta po seji vlade medijem povedala ministra Anja Kopač Mrak in Boris Koprivnikar.

Minister za javno upravo Koprivnikar je povedal, da so danes ugotovili, katere ukrepe je treba sprostiti, tako v javnem sektorju kot na področju socialnih transferjev in pokojnin, hkrati pa so povedali tudi, na katerih področjih bodo s strukturnimi ukrepi zagotavljali, da bo rast javnofinančnih odhodkov takšna, "da jo bomo zdržali".

"Enostavno ne moremo sprostiti vseh varčevalnih ukrepov, ker nam tega dohodki ne omogočajo," je ponovil Koprivnikar. O konkretnih strukturnih ukrepih in o posameznih številkah se bodo še pogovarjali s socialnimi partnerji, okvirne ocene, koliko naj bi prihranili na katerem področju, pa so bili danes v grobem sprejeti.

"Popušča se tako pri plačah kot tudi pokojninah in socialnih transferjih, o konkretnih številkah pa danes ne morem govoriti," je dejal Koprivnikar. Zaveda se, da z gospodarsko rastjo ne bo mogoče pokriti vseh sprostitev, zato nameravajo izboljšati delovanje oz. optimalnost sistema.

Sprostitev napredovanj v javnem sektorju v prihodnjem letu bo stala prek 180 milijonov evrov, zato bodo hkrati stremeli k varčevalnim ukrepom oz. racionalizaciji na tistih področjih, ki bodo omogočila ohranjanje mase plač. "To pomeni, da bomo delali bolj učinkovito in več. Več bomo delali z lastnimi viri in manj dajali zunanjim izvajalcem. To je npr. en konkreten ukrep," je dejal.

Ob tem je pojasnil še, da nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki ju mora vlada do konca aprila poslati v Bruselj, ne vključujeta posameznih ukrepov, akcij in aktivnosti, zato trenutno o njih ne morejo govoriti. "O posameznih aktivnostih bomo lahko govorili, ko bomo zapirali proračun. Do tega pa je še daleč," je povedal.

Nekaj več podrobnosti je razkrila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova. Poleg napredovanj v javnem sektorju pričakujejo sprostitve pri otroškem dodatku in štipendijah, dvignil se bo minimalni osebni dohodek, ki je podlaga za izračun denarne socialne pomoči.

Če bo vse tako, kot je dogovorjeno, se bo po njenih besedah sprostila polovica ukrepov, torej bo prihodnje leto socialni politiki namenjenih dodatnih 70 milijonov evrov. S tem so, kot je dejala, zadovoljni.

Kopač Mrakova je ob tem opozorila, da ni nič dokončno dorečeno, a se bodo ukrepi vendarle gotovo sprostili na področjih, ki so za ljudi najpomembnejša.

Za predsednika DeSUS Karla Erjavca pa je pomembno, da dokumenta ne bosta vplivala na usklajevanje pokojnin in da bodo te zaradi gospodarske rasti v letu 2014 prihodnje leto usklajene. Zadovoljen je tudi, da bodo prihodnje leto zagotovili enak regres za upokojence kot v letošnjem letu.

Vlada je po Erjavčevih besedah usklajena, v DeSUS pa so zadovoljni.

Koprivnikar je spomnil, da se bo morala država še naprej zadolževati, ker še vedno porabimo več, kot ustvarimo z davčnimi prihodki, medtem ko je Kopač Mrakova povedala, da se država zaradi sprostitve nekaterih ukrepov ne bo dodatno zadolževala. "Določene rešitve kažejo na to, da lahko cilje dosežemo z drugačno prerazporeditvijo," je navedla in izrazila prepričanje, da bodo socialni partnerji potrdili dogovor vlade.