c S

DZ sprejel nov zakon o investicijskih skladih

22.04.2015 07:54 Ljubljana, 21. aprila (STA) - DZ je sprejel nov zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, s katerim se definicija investicijskega sklada širi na tiste sklade, v katere lahko vlagajo le profesionalni vlagatelji. To področje bosta sicer po novem urejala dva zakona, o drugem, to je zakonu o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov, bo DZ glasoval v petek.

Investicijski sklad bo na podlagi nove ureditve vsak sklad, ki zbira premoženje vlagateljev, je dopoldne ob začetku obravnave povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja. Pojem investicijskega sklada se bo torej razširil tudi na sklade, v katere lahko vlagajo le profesionalni vlagatelji, medtem ko danes za investicijske sklade veljajo le tisti, ki zbirajo premoženje od malih oz. neprofesionalnih vlagateljev.

Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje bo uredil kolektivne naložbene podjeme za vlaganje v prenosljive vrednostne papirje in tiste alternativne investicijske sklade, ki javno zbirajo premoženje.

Zakon o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov pa bo urejal alternativne zasebne investicijske sklade, ki so bolj tvegani od klasičnih in zato namenjeni profesionalnim vlagateljem. V ta sektor denimo sodijo hedge skladi, skladi tveganega kapitala, nepremičninski skladi ter skladi zagonskega in razvojnega kapitala.

Alternativni investicijski skladi, ki so namenjeni poučenim vlagateljem, doslej niso bili regulirani. Namen prenovljene zakonodaje je to pomanjkljivost odpraviti.

Po sprejetju obeh zakonov bo investicijski sklad vsak sklad, katerega namen je, da zbira premoženje vlagateljev (javno ali od profesionalnih vlagateljev) ter ga v skladu z vnaprej določeno naložbeno politiko nalaga v različne vrste naložb v korist imetnikov enot tega investicijskega sklada.

Z novim zakonom o investicijskih skladih in družbah za upravljanje se bo uredila tudi problematika v zvezi z izvajanjem skrbniških storitev za investicijske sklade, ki javno zbirajo premoženje, če je bilo skrbniški banki odvzeto dovoljenje za opravljanje storitev oz. ji je poteklo dovoljenje. V tem primeru bo Agencija ta trg vrednostnih papirjev (ATVP) določila izrednega skrbnika. V ostalih delih se novi zakon ne spreminja bistveno od zdaj veljavnega.

Konec leta 2014 je bilo v Sloveniji 113 investicijskih skladov, ki so imeli v upravljanju 2,1 milijarde evrov sredstev skupaj 421.000 vlagateljev.