c S

Cerar poziva Državnotožilski svet k čimprejšnji odločitvi glede Fišerja

16.04.2015 08:09 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Premier Miro Cerar poziva Državnotožilski svet, naj se čim prej sestane na temo očitkov generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju o koruptivnosti. V pogovoru s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem sta namreč oba ugotovila, da je po zakonu Državnotožilski svet tisti, ki mora sprejeti prvo odločitev.

"Zadeva je resna, ima resen odziv v javnosti in prav je, da v skladu s svojimi pristojnostmi Državnotožilski svet oceni, kako huda je ta zadeva in poda predlog za ustrezne postopke," je dejal Cerar novinarjem ob robu odprtja konference Podjetniško trgovske zbornice za mala in srednja podjetja.

KPK je namreč v petek objavil poročilo o nadzoru nad zaposlitvijo Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Pri tem je ugotovil, da sta Fišer in nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar ravnala koruptivno, ker sta s kršenjem zakonodaje Škrlecu z imenovanjem omogočila nepremoženjsko korist.

Predsednica Državnotožilskega sveta Alenka Mežnar je sicer že napovedala, da bo na zahtevo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča pripravila poročilo glede očitkov Fišerju. Državnotožilski svet se bo o očitanih kršitvah predvidoma izrekel maja.

Premier Cerar pa bi si želel, da bi do odločitev prišlo prej, "saj je v primeru takšnih kršitev, s takim javnim pomenom, pomembno, da se pristojni organi odzovejo čim prej". Če ima predsednica sveta za to, da bi se o tem izrekli šele maja, res utemeljene razloge, jih bo morala predstaviti javnosti, je Cerar dejal v izjavi novinarjem ob robu slovesnosti ob dnevu Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Se pa obenem strinja, da je treba tudi Državnotožilskemu svetu dopustiti možnost, da oceni, koliko priprave potrebuje za odločitev.

Kot predsednik vlade pa Cerar v tem postopku nima neposredne vloge, zato po njegovih besedah ni primerno, da bi se v tej fazi opredelil tudi glede morebitnih sankcij.

Tudi glede morebitne spremembe zakonodaje, ki zadeva postopke imenovanja ali razrešitve generalnega državnega tožilca, se za zdaj ne želi izrekati. Če pa bo prišlo do te razprave, ki jo aktualni primer lahko sproži, pa bo s pomočjo preučitve primerjalnih ureditev in dosedanje prakse tudi to ocenil, je še zagotovil Cerar.

Cerar je v odgovorih na novinarska vprašanja ob robu odprtja konference Podjetniško trgovske zbornice na kratko spregovoril tudi o iskanju dveh novih ministrov po odstopu ministrice za izobraževanje Klavdije Markež in razrešitvi ministra za obrambo Janka Vebra.

Kot je spomnil, kandidate za slednjega iščejo v SD, on pa se bo s predlaganimi kandidati na koncu pogovoril in sprejel odločitev. Glede ministra za izobraževanje pa je opravil že nekatere razgovore in še nekaj jih bo.

Pri tem pa je dejal, da "si pri vsakem procesu izbire ministrov soočen s tem, da je težko prepričati dobre, najboljše kandidate, da se na tak način podajo v javno sfero, saj si kot minister izpostavljen medijskim pritiskom, razgaljeno je tvoje življenje, družina ..." Ob tem je priznal, da tudi plača ni med najbolj privlačnimi dejavniki, saj mnogi vrhunski strokovnjaki tam, kjer so zdaj, zaslužijo več.

"Pa vendar imamo v Sloveniji tudi ljudi, ki jim je to izziv, ki imajo v sebi neko predanost skupnemu poslanstvu za državo in državljane," je dodal Cerar, prepričan, da bo našel dobrega ministra.

Po poročanju Slovenskih novic pa KPK odpira nov postopek zoper Fišerja. Pod drobnogled bo vzela pridobitno dejavnost, ki jo Fišer opravlja ob službi. Po pisanju časnika ji je Fišer za udeležbo na seminarju, ki so ga organizirala zasebna podjetja, ni vzel dopusta, kot so to storili vsi državni funkcionarji in zaposleni v javnem sektorju, poleg tega je bil za predavanje tudi honoriran. Zakon pa določa, da poklicni funkcionar ob javni funkciji ne sme opravljati poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi.