c S

Vlada o spremembah zakona o gospodarskih družbah, v ozadju Telekom

16.04.2015 08:25 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi onemogočila nepoštene poslovne prakse. Malo verjetno je, da bo sprejela predlog strategije upravljanja državnih naložb, ni pa moč izključiti razprave o usodi postopka prodaje Telekoma Slovenije.

Predlog novele zakona o gospodarskih družbah je del zadnjega svežnja ukrepov v boju zoper sivo ekonomijo. Med osrednjimi cilji predloga sta onemogočanje ustanavljanja podjetij tistim z nepoštenimi poslovnimi praksami in veriženja podjetij za dosego nepodjetniških ciljev.

Gospodarsko ministrstvo je predlog pripravilo, ker so v Sloveniji še vedno pogosti primeri nepoštene poslovne prakse: neizplačevanja plač in socialnih prispevkov ter zlorab pri ustanavljanju podjetij.

Bliža pa se tudi trenutek odločitve o strategiji upravljanja državnih naložb. Po prvotnih načrtih naj bi vlada dokončni predlog sprejela 16. aprila, nato pa se lotila še priprave klasifikacije naložb. A pozneje se je začelo kazati, da je mogoče odločitve v zvezi s prihodnjim upravljanjem državnih naložb pričakovati šele konec meseca. Poleg tega je trenutno odsoten še finančni minister Dušan Mramor, ki je v ZDA.

Hitrejši odziv terja vprašanje prodaje skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije. Slovenski državni holding (SDH) je za ta delež dobil le eno zavezujočo ponudbo, neuradno nizko, ki jo zdaj preučuje.

Povsem verjetno je, da bi utegnil končno odločitev prepustiti vladi kot skupščini holdinga, beseda o usodi prodaje pa bi lahko med ministri tekla že danes. Še bolj verjetno bi bila lahko tema jutranjega sestanka koalicije.

Vlada bo predvidoma razpravljala tudi o kriterijih za plačilo vrednotenja preizkusov znanja iz letošnjega nacionalnega preverjanja znanja. O določitvi le-teh sta se v sredo dogovorili vodstvi ministrstva za izobraževanje ter področnega sindikata. Ministrstvo se je zavezalo, da bo osnovnim šolam v tem šolskem letu zagotovilo dodatna sredstva za financiranje vrednotenja ob koncu 6. in 9. razreda.