c S

Lani pri nadzoru nad delom na črno za 283.000 evrov glob

15.04.2015 11:32 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Finančna uprava RS (Furs) je lani v okviru aktivnosti za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno ter nedovoljenega oglaševanja opravila 4947 postopkov nadzora in izrekla za skoraj 283.000 evrov glob. Največ kršitev je bilo v dejavnosti prometa in skladiščenja, gradbeništvu in gostinstvu.

Skupaj je izrekla 121 upravnih ukrepov s prepovedjo dela in dejavnosti in 322 prekrškovnih ukrepov. Nadzor je bil največkrat opravljen v naslednjih dejavnostih: promet in skladiščenje, gradbeništvo, gostinstvo, cvetličarstvo in vrtnarstvo, vulkanizerstvo, trgovina, vzdrževanje in popravilo motornih vozil, pa tudi pekarstvo, kmetijska dejavnost, svečarstvo in predelovalna dejavnost.

Furs je sicer na podlagi zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki se je začel uporabljati 18. avgusta lani, dobil nove pristojnosti pri nadzoru dela na črno, zaposlovanja na črno in nedovoljenega oglaševanja. Nadzor opravljajo predvsem Fursovi mobilni oddelki pa tudi finančni inšpektorji.

Kot prednost mobilnih oddelkov na Fursu izpostavljajo to, da so na terenu 24 ur na dan in vse dni v tednu, tudi ob koncih tedna, v večernih in nočnih urah. To omogoča nadzor in odkrivanje kršitev v času, ko se opravlja največ dela in zaposlovanja na črno.

Na Fursu poudarjajo, da so jim pri tem v pomoč tudi prijave, saj lahko vsakdo prijavi sum dela in zaposlovanja na črno ter nedovoljenega oglaševanja posameznikov.

Prijave lahko občani pošljejo na naslov fu@gov.si, na 24-urni brezplačni anonimni telefon 080 11 22 ali po pošti na naslov Finančna uprava RS, Šmartinska 55, 1001 Ljubljana. Pri tem bo Fursu v pomoč, če prijavitelji navedejo čim več podatkov, kot so ime in priimek domnevnega kršitelja, vrsta dela, čas in kraj opravljanja dela, morebitna cena oziroma podatki o plačilu za delo ipd.