c S

Poslanska skupina SDS nad Fišerja in Zalarja s kazensko ovadbo

07.04.2015 15:26 Ljubljana, 07. aprila (STA) - Poslanska skupina SDS je zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ovadila generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in bivšega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, je pojasnil Vinko Gorenak. Trditve Fišerja, da inšpekcija na tožilstvu glede zaposlitve Boštjana Škrleca ni ugotovila nepravilnosti, po njegovih besedah ne držijo.

Poslanska skupina SDS je obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic nekdanjega pravosodnega ministra Zalarja in generalnega državnega tožilca Fišerja minuli teden naslovila na policijo in vrhovno državno tožilstvo, je v današnji izjavi novinarjem v DZ pojasnil poslanec SDS Gorenak.

Spomnil je na Fišerjeve izjave pred dnevi, da inšpektorat za javni sektor pri njemu oz. na vrhovnem državnem tožilstvu ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti. "Mediji ste to korektno povzeli, a Fišer vas je nalagal," je prepričan poslanec SDS.

Sodeč po zapisniku o inšpekcijskem nadzoru na vrhovnem državnem tožilstvu so inšpekcijske službe po Gorenakovih besedah na vrhovnem državnem tožilstvu našle 16 kršitev. Res pa so inšpektorji povedali, da niso pristojni za tisti del, ki se nanaša na že znano odločitev upravnega sodišča, je dodal.

Sodišče je namreč že odločilo, da sta Fišer in Zalar zlorabila oblast pri premeščanju tedanjega državnega sekretarja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Premeščen je bil dan pred nastopom druge vlade Janeza Janše.

Tako je poslanska skupina SDS kazensko ovadbo po Gorenakovih besedah podala glede na ugotovitve inšpekcijskih služb in upravnega sodišča oz. tudi ministrstva za pravosodje.