c S

Ustavni sodniki tudi danes o Patrii, a odločitve še ne bo

02.04.2015 12:59 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Ustavni sodniki na današnji seji ponovno obravnavajo pritožbe v zadevi Patria, vendar po besedah generalnega sekretarja sodišča Sebastiana Nerada ni možno, da bi danes tudi že sprejeli končno odločitev. Predsednik sodišča Miroslav Mozetič je na novinarski konferenci pred dvema dnevoma izrazil prepričanje, da bodo odločili do prvomajskih praznikov.

Po zagotovilih Mozetiča na zadevi Patria delajo intenzivno. "Delamo tako intenzivno, da o njej ponoči sanjamo," se je pošalil. Pri tem bodo skušali o vseh treh pritožbah na sodbo odločiti istočasno, o mandatu Janeza Janše pa takoj zatem. Za odločitev mora glasovati večina sodnikov.

Že decembra so ustavni sodniki v primeru predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše do končne odločitve zadržali izvajanje sodbe. Janša tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti.

Vendar pa februarja, ko so obravnavali predloga za začasno zadržanje izvajanja sodb za Janševa soobsojena, prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča in upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča, take odločitve niso ponovili.

Njuna predloga so zavrnili, kar pomeni, da oba na končno odločitev čakata na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni na Dobu. So pa ustavni sodniki njuni pritožbi na sodbo sprejeli v obravnavo.