c S

Ministri v Švici začeli zadnji dan jedrskih pogajanj

31.03.2015 11:52 Lozana, 31. marca (STA) - Zunanji ministri velesil in Irana, zbrani na pogajanjih o iranskem jedrskem programu v švicarski Lozani, so zgodaj zjutraj znova začeli z delom, saj dogovora še vedno niso dosegli, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rok se izteče opolnoči, tako da imajo čas le še danes, sicer ga bodo zamudili.

V Švici so se davi najprej sestali vodje diplomacij ZDA, Kitajske, Velike Britanije, Francije in Nemčije, kasneje pa naj bi se jim pridružil še iranski kolega Mohamed Džavad Zarif, piše AFP. V Švici je sicer tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem v ponedeljek zapustil Lozano, rekoč, da se namerava vrniti le, če bo dosežen bistven napredek.

Da dobro kaže, dokazuje njegova današnja napoved, da se vrača v Lozano na zaključni del pogajanj, saj ta potekajo "dobro" in so možnosti za dogovor "velike". To je povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax, ki jo sedaj povzemajo druge agencije. Obenem je sicer posvaril pred "prevelikimi pričakovanji" katerega od udeležencev, saj da "je treba ohraniti ravnotežje".

Po nekaterih diplomatskih virih naj bi pogajanja pred tem v zadnjih dneh zašla v slepo ulico zaradi treh vprašanj - koliko časa naj bi trajal dogovor, kdaj naj bi bile odpravljene sankcije Združenih narodov proti Iranu ter kako naj bi zagotavljali spoštovanje dogovorjenega.

Glede trajanja sporazuma šesterica želi strog nadzor nad jedrskimi dejavnostmi Irana najmanj 15 let, medtem ko bi Teheran privolil v največ desetletni nadzor. Kar zadeva sankcije, Iran zahteva takojšen umik, svetovne sile pa postopnega.

Po letu in pol pogajanj želijo do konca današnjega dne strani doseči načelni dogovor, ki bi ga nato do 1. julija zamenjal končni.

Cilj je zagotoviti, da Iran ne bo izdelal jedrske bombe, kar naj bi dosegli z neposrednim nadzorom njegovega jedrskega programa. Teheran sicer vztrajno trdi, da je narava njegovega jedrskega programa miroljubna.