c S

Časar po privedbi v Slovenijo na Dobu začel prestajati zaporno kazen

18.03.2015 16:47 Ljubljana, 18. marca (STA) - Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so organi pregona iz pripora v Parizu, kjer je bil od začetka meseca, danes privedli na brniško letališče Jožeta Pučnika, od tam pa v zapor na Dobu. V zapor bi moral že pred letom dni, ker pa je pobegnil v Dominikansko republiko, bo po prehodnem obdobju sprva nameščen v zaprtem oddelku.

Časar, ki bi moral v zapor na prestajanje pet let in devet mesecev zaporne kazni že 14. marca lani, je danes tja okrog 13. ure prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

Za nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper, a v zapor ni prišel, je policija lani razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.

Po enem letu so policisti Časarja s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, ki ga je izgnala v Francijo. V priporu v Parizu je bil od začetka meseca, na pariškem prizivnem sodišču pa je izrazil željo po hitri vrnitvi v domovino in pojasnil, da so razmere v tamkajšnjem zaporu slabe.

V torek sta v Pariz odšla dva kriminalista Generalne policijske uprave. Danes ob 9.15 uri sta ga prevzela na pariškem letališču Charles de Gaulle in ga pospremila na letalo, so pojasnili na upravi. Takoj po pristanku na brniškem letališču sta kriminalista Časarja izročila pravosodnim organom, ki so ga privedli na Dob.

Časar bo začetek pet let in devet mesecev zaporne kazni prestajal na zaprtem oddelku zapora v Dobu, je pojasnil generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Trenutno se nahaja v sprejemnem oddelku zapora na Dobu, pred njim pa je 30-dnevno sprejemno obdobje.

"Glede na to, da je pobegnil, bo to obdobje trajalo nekoliko dlje kot običajno," je pojasnil Podržaj, ki je sicer pohvalil dobro sodelovanje s policijo pri predaji pobeglega obsojenca.

"Z izogibanjem nastopa kazni si je otežil situacijo, nam pa olajšal odločitev, ali ga damo v zaprti ali v polodprti režim. Ni pa to dokončno, to se lahko znova presoja po določenem času," je dejal Podržaj. Glede morebitnih izhodov iz zapora pa je Podržaj poudaril, da nihče ne more imeti izhodov, dokler ne prestane petine dosojene kazni.

Uvodni razgovor je bil z zapornikom danes že opravljen, zdravniški pregled pa bo imel v četrtek. V primeru, da bi se izkazalo, da ima hujše zdravstvene težave, pa bi že danes lahko obiskal zdravnika. "Po tem, kar vemo, ni nobene potrebe, da bi spreminjali režim varovanja. Logično pa je, da bo kot oseba, ki se je izmikala prestajanju kazni, deležen podrobnejše obravnave," je dejal.

V sobi je Časar nameščen sam, akutnih zdravstvenih težav ni navajal, tako da gre za popolnoma običajen postopek. "V naslednjih dneh bodo sledili tudi pogovori s strokovnimi delavci in postopki glede vpisa dovoljenih obiskovalcev. Na podlagi pogovorov bo nastajal koncept njegovega osebnega načrta," je dodal.

Predaja Časarja, ki ga je Dominikanska republika izgnala v Pariz, kjer je bil od začetka meseca v priporu, je po Podržajevih besedah potekala brez težav. Generalni direktor policije Marjan Fank pa je v pogovoru za STA danes dejal, da je policija pri iskanju ubežnikov precej omejena, poleg veliko uspešnih pa beleži tudi nekatere neuspešne primere iskanja. Vendar pa, kot je poudaril, policija ne more prekršiti pooblastil, ki jih ima.

Iskanje Časarja je trajalo leto dni, postopek pa je bil vezan na tujino in odzivnost tujih varnostih organov. Dolgo časa je namreč trajalo, da so policisti ugotovili, na katero državo se lahko obrnejo, nato pa so tuji organi potrebovali kar nekaj časa, da so potrdili njegovo lokacijo.

Policisti so Časarja s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, ki ga je izgnala v Francijo. Po neuradnih informacijah je imel Časar v Dominikanski republiki registrirano podjetje, tam pa naj bi uporabljal hrvaške dokumente. Iz Slovenije je sicer najprej potoval v Rusijo, iz Rusije v Panamo in od tam v Dominikansko republiko.

"Kolikor nam je znano, je bil Časar udeležen v nekem podjetju, kjer je sodeloval s svojim imenom, uporabljal je hrvaške dokumente," je pojasnil Fank. Nekateri ubežniki sicer po njegovem mnenju ocenijo, da so nekatere države tako eksotične, da jih organi pregona tam ne bodo našli.

Zoper nekdanjega predsednika uprave Luke Koper pa v Sloveniji teče še več postopkov. Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper njega vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo.

Časarja v Sloveniji ne čakajo le izterjava sodnih stroškov in odškodninske tožbe, ampak tudi plačilo stroškov privedbe na prestajanje kazni. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij namreč določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega.