c S

Baraga namerava oditi s sodišča, kljub temu napovedani postopki proti njemu

16.03.2015 07:53 Ljubljana, 13. marca (STA) - Ljubljanski okrožni sodnik Andrej Baraga je po zapletu z objavami na Twitterju napovedal, da bo zapustil sodniške vrste, saj da s tem ne želi obremenjevati sebe ali sodišča. Ker Baraga za zdaj ostaja sodnik, bo predsednik sodišča Marjan Pogačnik zahteval disciplinski postopek in izredno izdelavo ocene sodniške službe.

Kdaj točno bo Baraga odšel, še ni izdal, bo pa po njegovih besedah to storil "v doglednem času". Kot je pojasnil, je o tem razmišljal že kar nekaj časa, o čemer priča tudi eden njegovih zapisov na Twitterju novembra 2011. Tedaj je zapisal: "Odločitev je dozorela - čas je, da črno togo zamenjam z rdečo".

Nadaljnjih poklicnih načrtov ni želel razkrivati, saj se o njih, kot je povedal, še dogovarja. Če gre sklepati po navedenem zapisu iz leta 2011, pa namerava sodniško službo zamenjati z odvetniško.

Baraga je poudaril, da ostaja pri tem, da lahko izraža svoja osebna mnenja, in to tudi na spletnih omrežjih, kakršno je Twitter. "Bomo videli, kako in kaj. Ampak v bistvu je zdaj po mojem mnenju vseeno," je napovedane postopke zoper njega komentiral Baraga.

Ob odhodu iz sodniških vrst ima Baraga sicer "več dobrih kot slabih občutkov". "Tako tožilsko kot sodniško funkcijo sem opravljal z veseljem. Lahko pa rečem, da sem zadnja leta nekaj tistega prvotnega navdušenja izgubil," je dejal Baraga.

Pogačnik je na novinarski konferenci dejal, da sta z Barago dolgoletna kolega in da je Baraga strokovno podkovan sodnik. Vendar je Baraga naredil napako, zdaj pa sprejema odgovornost, kar je za Pogačnika modro.

Pogačnik bo omenjene ukrepe sprožil prihodnji teden, zahtevo za disciplinski postopek predal disciplinskemu tožilcu, zahtevo za izredno oceno pa personalnemu svetu ljubljanskega višjega sodišča. Prav tako bo Pogačnik sodniško društvo pozval k izdelavi načelnega mnenja glede tovrstnih sodniških ravnanj.

Pogačnik, ki se s takim primerom srečuje prvič, pravi, da je uporaba družbenih omrežij zasebna stvar vsakega in s tovrstnim komuniciranjem načeloma ni nič narobe. Vendar pa se mora vsak sodnik, ki se odloči za tak način komuniciranja, spraševati, kako bodo potencialni bralci zapisov to razumeli, je pojasnil Pogačnik. Dodal je, da kodeks sodniške etike od vsakega sodnika terja zadržanost, strpnost in varovanje dostojanstva vsakogar.

V Baragovem primeru Pogačnik ocenjuje, da našteti postulati vsaj pri posameznih zapisih niso bili spoštovani. Ne gre le za teme, ki se jih je loteval, ampak predvsem za način, kako je to počel, izrazoslovje, je razložil.

Sodniki se morajo stalno zavedati, da so sodniki in svoje ravnanje podrediti temu, je za STA dejala predsednica sodniškega društva Janja Roblek. Če je Baraga temeljito premislil, kaj je s svojimi objavami na Twitterju povzročil, in spoznal, da je to za sodnika nedostojno ravnanje, šteje Roblekova to odločitev za častno dejanje.

Baragova odločitev zagotovo ni bila lahka, je o napovedi sodnika razmišljala Roblekova. Vendar takšna ravnanja sodniku ne pritičejo, s sodniško službo pa so povezana tudi odrekanja. Roblekova, tudi sama predsednica okrožnega sodišču, in sicer v Kranju, bi zagotovo ravnala isto, kot je njen ljubljanski kolega Marjan Pogačnik.

Kot pravi predsednica društva, ne gre le za kršitev sodniškega kodeksa, ampak tudi za kršitev zakona o sodniški službi. Ta pa predpisuje, katere so disciplinske kršitve in postopek njihove obravnave. Tvite Barage bo najbrž 23. marca obravnaval tudi Sodni svet, ko bodo to problematiko predlagali za uvrstitev na dnevni red seje.

Po oceni nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar je pri javnih objavah funkcionarjev in drugih ljudi, ki imajo v družbi vpliven položaj, nemogoče ločiti, kdaj nekdo mnenje izraža zasebno in kdaj službeno. Za sodnike pa poleg tega še velja, da morajo navzven kazati nevtralno držo, je zapise Barage pokomentirala Pirc Musarjeva, danes odvetnica ter uporabnica na spletnih družbenih omrežjih, tudi na Twitterju.

Poudarila je, da je pri funkcijah, ki jih nekdo opravlja 24 ur na dan in ki jih pravzaprav živi, težko reči, da je nekdo do 17. ure govoril službeno, po tej uri pa zasebno. Tu se ločnice po njenem mnenju ne da potegniti. Javnost jih namreč sprejema kot nosilce določene družbene moči, pa če svojo zasebno komunikacijo še tako ograjuje od službene, je pojasnila. Baraga je na svojem osebnem profilu na Twitterju celo zapisal, da je sodnik okrožnega sodišča.

Baraga je 29. julija lani, torej v času izbire kandidata za evropskega komisarja, na svojem Twitter profilu zapisal: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj".

Sodnik je kritično pisal tudi o Nacionalnem preiskovalnem uradu, zaposlene tega urada je označil za lene in bleferske, zelo kritičen pa je tudi do dogajanja v politiki in politikov samih.

Zagovornik nekdanje premierke Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je zato napovedal, da bo zapis sodnika v nadaljnjem postopku zoper Bratuškovo - če bo do njega prišlo - uporabil kot argument za spodbijanje zakonitosti tega postopka. Baraga se je namreč podpisal pod sodno odredbo za preiskavo pri Bratuškovi.

Preiskovalci NPU so v sredo opravili več hišnih preiskav, saj Bratuškovo sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarko.