c S

Državni zbor sprejel noveli zakona o tožilstvu in zakona o brezplačni pravni pomoči

09.03.2015 13:25 Ljubljana, 09. marca (STA) - Državni zbor je danes potrdil še preostala zakona iz t. i. svežnja prvega koraka sodne reforme, in sicer novelo zakona o državnem tožilstvu in novelo zakona o brezplačni pravni pomoči. Za prvo je glasovalo 44 poslancev, proti jih je bilo 20. Za drugo pa se je izreklo 43 poslancev, proti jih je bilo osem.

Novela zakona o državnem tožilstvu določa sprejetje kodeksa državnotožilske etike ter oblikovanje komisije za etiko in integriteto, ki bo sprejemala načelna mnenja glede spoštovanja kodeksa.

Znotraj specializiranega tožilstva prinaša vzpostavitev posebnega oddelka za postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora, t. i. civilnofinančnega oddelka, hkrati pa odpravlja omejitve pri zaposlitvah tožilcev s specifičnimi znanji na specializiranem tožilstvu.

V koaliciji so v četrtkovi razpravi novelo pozdravili, saj naj bi prinesla bolj odgovorno delo državnih tožilcev in poskrbela za boljše izvajanje zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, v koaliciji pa so bili do nje kritični. Vladi predvsem zamerijo, da novela prinaša premalo korenite spremembe, da jo je DZ sprejemal po skrajšanem postopku in da ni usklajena s stroko.

Novela zakona o brezplačni pravni pomoči pa naj bi prinesla izboljšanje učinkovitosti omenjenega instituta na način, da bo brezplačna pravna pomoč lažje in širše dostopna.

V ta namen novela poenostavlja obrazec prošnje za dodelitev omenjene pomoči, prav tako širi razloge za dodelitev izjemne brezplačne pravne pomoči. Prvi pravni nasvet nadomešča s pravnim svetovanjem.

Po mnenju koalicije novela poenostavlja postopke pridobitve brezplačne pravne pomoči in jo tako dela bolj dostopno. Opozicija pa tudi pri tej noveli opozarja, da ni usklajena s stroko in da nedopustno ukinja brezplačni prvi nasvet.