c S

Prizivno sodišče v Parizu dovolilo izročitev Časarja Sloveniji

11.03.2015 16:15 Pariz, 11. marca (STA) - Pariško prizivno sodišče je na današnji obravnavi dovolilo izročitev nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja Sloveniji, poročajo Primorske novice. O predaji se bodo dogovorile pravosodne oblasti in policiji obeh držav. Datuma izročitve sodišče ne navaja, vendar pa se mora predaja Časarja zgoditi najpozneje v desetih dneh.

Predstavnica prizivnega sodišča v Parizu Magali Josse je po poročanju Primorskih novic povedala, da je današnja obravnava trajala le nekaj minut. Pojasnila je še, da je postopek izročitve enostaven in krajši, ker se je Časar že na obravnavi prejšnji teden strinjal z izročitvijo in tako poenostavil postopek. Če se ne bi strinjal, pa bi postopek trajal dlje, saj bi morali razpisati več obravnav.

Radio Slovenija pa je poročal, da bo pariško sodišče svojo odločitev nemudoma sporočilo slovenskim organom. Ko bo dogovorjen datum izročitve, bosta šla v Pariz tudi dva predstavnika slovenskih pravosodnih organov.

Koprsko okrožno sodišče, ki je Časarja obsodilo in pozvalo na prestajanje zaporne kazni, sicer od francoskih pravosodnih organov še ni dobilo nobenega uradnega odgovora, so pojasnili za STA.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se 14. marca lani ni zglasil v zaporu na Dobu. Policija je za njim razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog.

Po enem letu so ga policisti s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, ki ga je izgnala v Pariz, kjer je Časar v priporu od začetka meseca.