c S

V ZL poudarjajo, da referendum o noveli zakona o zakonski zvezi ne bi bil dopusten

10.03.2015 15:54 Ljubljana, 10. marca (STA) - V ZL, ki so pobudniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, menijo, da referendum o noveli ne bi bil dopusten. Razpis referenduma o zakonu, ki odpravlja neustavnost na področju pravic, ni mogoč, istočasno "pa je obžalovanja vredno, da bo o vetu na zakon danes odločal DS", meni poslanec ZL Matej T. Vatovec.

V ZL upajo, da bo DS danes zagovarjal enakost pred zakonom, ne pa protiustavno odločitev.

Koalicija Za otroke gre! je danes v DZ vložila več kot 80.500 podpisov za pobudo o referendumu o zakonu o zakonski zvezi. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je v izjavi za STA poudaril, da ti podpisi prihajajo z organizirano akcijo Katoliške cerkve in političnega vrha SDS.

Poudaril je še, da je družinski zakonik pred nekaj leti na referendumu zavrnil le en del državljanov in tako ne gre reči, da je to večinsko javno mnenje. Poleg tega po njegovih besedah ne moremo govoriti o tem, da bi večina lahko odločala o pravicah manjšine.

Predsednik SD Dejan Židan je državne svetnike, ki bodo danes glasovali o pobudi za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi, v odprtem pismu pozval h glasovanju proti pobudi.

"Čas je, da naredimo konec sprenevedanju nekaterih, ki na podlagi nevednosti ter strahu zatirajo in omalovažujejo drugače misleče, drugače živeče," je zapisal Židan. V SD po njegovih besedah verjamejo, da bodo državni svetniki z današnjo odločitvijo družbo zavezali k strpnosti, človečnosti in spoštovanju.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa opozarja, da človekove pravice ne sodijo na referendum. Izraža upanje, da bo takšno tudi stališče ustavnega sodišča. "Pustimo ljudem, da živijo tako, kot želijo in hočejo sami," je dejal v izjavi novinarjem.

Poslanec DeSUS Uroš Prikl pravi, da imajo tisti, ki so zbirali podpise pod pobudo za razpis referenduma, legitimno pravico, da podpise vložijo v DZ. V poslanski skupini DeSUS se o tem vprašanju sicer še niso pogovarjali, sam pa pričakuje, da referendum v tem primeru ne bo dovoljen. Novela zakona namreč odpravlja določene neustavnosti, je poudaril.