c S

Vrhovno sodišče: Stopnja neodvisnosti sodstva temelji na anketi in ne na empiričnih podatkih

10.03.2015 17:14 Ljubljana, 10. marca (STA) - Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja, ki se je po ugotovitvah Evropske komisije v Sloveniji poslabšala, temelji na anketi Svetovnega ekonomskega foruma in ne empiričnih podatkih. Sicer pa jih glede na to, kako del politike prikazuje sodstvo v javnosti, takšno mnenje sodelujočih v anketi niti ne preseneča.

"Ker se z izkrivljeno selektivno redukcijo stvarnosti sodstvo v Sloveniji s strani dela politične javnosti vztrajno prikazuje kot nedelujoče, neučinkovito, nekompetentno, spolitizirano, takšno dojemanje vzorca anketiranih niti ne preseneča," so zapisali na vrhovnem sodišču za STA.

Ob tem navajajo, da neodvisnost in nepristranskost sodstva predstavljata ključni načeli delovanja sodstva. "Vse dokler se bo med vsemi podatki v sicer pozitivnem poročilu z naslovi izpostavljalo ravno takšne, ignoriralo pa siceršnji pozitivni trend in okoliščine, v katerih sodstvo deluje, se bo stopnja zaznavanja le še nižala," so zapisali.

Poudarjajo tudi, da hiter pogled razvrstitev Evropske komisije kaže, da je Slovenija pozitivno napredovala na večini pomembnih in empirično ugotovljivih področjih. To je izpostavila tudi evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova, njene ugotovitve pa se skladajo tudi z ugotovitvami vrhovnega sodišča ob otvoritvi sodnega leta.

Povprečni časi reševanja na vseh področjih so se v zadnjih letih temeljito skrajšali in kažejo na to, da sodstvo uspeva izboljševati stanje na vseh področjih, kjer ima za to škarje in platno v svojih rokah, navajajo na omenjenem sodišču. Poleg tega so glede podatkov o številu sodnikov v poročilu Evropske komisije pojasnili, da se število sodnikov v zadnjih letih zmanjšuje.

Do povečanja števila sodnikov je prišlo v času ministrovanja Lovra Šturma, tako da jih je bilo največ (1095) leta 2007. Od takrat se je število sodnikov znižalo na 931, kar pomeni 45 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Trend zniževanja se bo nadaljeval tudi v letošnjem letu, navajajo na vrhovnem sodišču.

Ob tem opozarjajo, da se mora ob zastavljenem cilju iz dokumenta Evropa 2020 - to je 42 sodnikov na 100.000 prebivalcev - istočasno dvigniti razmerje med sodnim osebjem in sodniki.

V poročilu je tudi zapisano, da je bila Slovenija leta 2013 druga med članicami po številu nerešenih civilnih in gospodarskih zadev glede na število prebivalcev. Na vrhovnem sodišču so ob tem zapisali, da je pojem nerešena zadeva sorazmerno povezan z visokim ali celo najvišjim številom novih oziroma prejetih zadev.