c S

Ministrstvo bo preučilo možnosti za izboljšanje pravil o dodeljevanju zadev sodnikom

09.03.2015 17:21 Ljubljana, 09. marca (STA) - Na ministrstvu za pravosodje so prejeli dodatna pojasnila vrhovnega sodišča v zvezi z očitki poslanca SDS Vinka Gorenaka o obstoju vzporednega sistema dodeljevanja zadev sodnikom. Iz pojasnil je po navedbah ministrstva mogoče sklepati, da dodeljevanje zadev na vrhovnem sodišču poteka skladno z zakonom o sodiščih ter pravili sodnega reda.

Bodo pa na ministrstvu, kot so pojasnili za STA, ob spremembi normativne ureditve preučili možnosti za izboljšanje pravil o dodeljevanju zadev, zlasti "v luči informatizacije postopkov ter zmanjšanja možnosti očitkov predvidljivosti, kateremu sodniku bo kakšna zadeva dodeljena". Slednje bodo, kot so zapisali, naredili upoštevajoč naravo očitkov o nepravilnostih ter pomembnost načela zakonitega sodnika.

Ministrstvo za pravosodje je pojasnila od vrhovnega sodišča zahtevalo potem, ko je Gorenak na novinarski konferenci v začetku februarja dejal, da imajo na vrhovnem sodišču vpeljal vzporeden sistem dodeljevanja zadev, ki jim omogoča, da zadeve dodelijo točno določenemu sodniku.

17. februarja je vrhovno sodišče ministrstvu na zahtevo odgovorilo, da zadeve sodnikom dodeljujejo v skladu z zakonom, a je ministrstvo želelo še dodatna pojasnila. Ta je prejelo nekaj dni pozneje, z njimi pa je, kot kaže za zdaj, zadovoljno.