c S

V torek znana nadaljnja usoda zakona o zakonski zvezi

05.03.2015 12:59 Ljubljana, 05. marca (STA) - Po sprejetju novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se nadaljujejo aktivnosti njenih nasprotnikov. V državnem svetu pripravljajo pobudo za veto na zakonsko novelo, o kateri naj bi DS odločal v torek. Isti dan naj bi pobudo za razpis referenduma v DZ vložila koalicija Za otroke gre v DZ, ki v teh dneh zbira podpise.

Interes za pobudo za odložilni veto na zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je izrazilo več državnih svetnikov, članov interesne skupine lokalnih interesov, je za STA potrdil vodja omenjene skupine Milan Ozimič. Tako se pobuda po njegovih podatkih že pripravlja, sam pa jo pričakuje v petek. Če bo presodil, da je pobuda ustrezna, bo za ponedeljek sklical sejo interesne skupine. V primeru, da bo interesna skupina veto tudi predlagala, se bo moral državni svet v torek sestati na izredni seji, saj je tedaj skrajni rok za vložitev veta.

Državni svet namreč lahko v sedmih dneh od sprejetja zakona in še pred njegovo razglasitvijo zahteva, da državni zbor o njem še enkrat odloča. Pobudo za sprejem odložilnega veta lahko vloži osem državnih svetnikov, komisija ali interesna skupina. Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov "za" večje od števila oddanih glasov "proti", pri čemer mora za sprejem predloga odložilnega veta glasovati najmanj enajst državnih svetnikov.

Pri ponovnem odločanju mora za sprejem zakona glasovati večina vseh poslancev, torej 46. Ob sprejemu je zakon sicer podprlo 51 poslancev. Ponovna odločitev državnega zbora je dokončna, DZ pa o zakonu ponovno glasuje na prvi naslednji seji.

Medtem se nadaljujejo tudi aktivnosti, ki naj bi pripeljale do razpisa referenduma. Koalicija Za otroke gre je pobudo za razpis referenduma napovedala že med postopkom sprejemanja novele, ki izenačuje pravice istospolnih parov. Tako so v sredo na spletni strani 24kul.si že objavili obrazec in navodilo za zbiranje podpisov za pobudo za razpis referenduma. Po besedah Metke Zevnik iz koalicije bodo podpise, ki prihajajo po pošti, prešteli v ponedeljek, v torek, ko se izteče rok, pa bodo pobudo vložili v državni zbor.

V omenjeni koaliciji sicer načrtujejo tudi organizirane aktivnosti za zbiranje podpisov. Tako so se na današnjem sestanku dogovarjali o celotni logistiki in organizaciji zbiranja podpisov za razpis referenduma, je za STA pojasnila Zevnikova. Podpise za razpis referenduma bodo tako zbirali s pomočjo prostovoljcev, danes pa so se dogovorili, kako vzpostaviti celotno mrežo za zbiranje podpisov.

Pobuda za razpis referenduma mora biti sicer podprta s podpisi najmanj 2500 volivcev. Po vložitvi takšne pobude predsednik DZ določi 35-dnevni rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev. Za vložitev zahteve za razpis referenduma je potrebnih najmanj 40.000 podpisov.