c S

Vlada o ukrepih za DUTB, nadzornikih SDH in strategiji upravljanja državnih naložb

05.03.2015 08:38 Ljubljana, 05. marca (STA) - Vlada bo danes predvidoma sprejela paket ukrepov glede Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), k čemur jo je pozvalo tudi računsko sodišče. Poleg zakonskih so napovedane tudi kadrovske spremembe. Vlada naj bi potrdila tudi predlog nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) ter obravnavala predlog strategije upravljanja državnih naložb.

Vlada bi morala po napovedih paket ukrepov za DUTB sprejeti že v torek, a je počakala še na sredino objavo revizijskega poročila računskega sodišča. To je v DUTB usmerilo vrsto ostrih puščic.

Računsko sodišče je revidiralo vzpostavitev pogojev za delovanje DUTB in prenos bančnih posojil nanjo ter ugotovilo, da vlada in ministrstvo za finance pri tem nista ravnala učinkovito. Predlanskemu poslovanju DUTB pa je zaradi več ugotovljenih nepravilnosti ter primerov neučinkovitosti in negospodarnosti izreklo negativno mnenje.

Vlada je na podlagi ugotovitev revizorjev ter tudi nedavnega obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije pripravila nabor ukrepov. Med drugim naj bi zamenjala nekatere neizvršne direktorje, znižala prejemke vodilnih ter podaljšala čas delovanja DUTB za pet let.

Med najresnejšimi kandidati za nove neizvršne direktorje se omenjata nekdanji predsednik uprave Kolektorja Stojan Petrič in nekdanji nadzornik NLB Marko Simoneti. Iz vrst nekaterih koalicijskih partneric je sicer razbrati zadržanost ob imenih, ki krožijo.

Prav tako do pomislekov prihaja v zvezi s kandidati za nadzornike SDH, potem ko je v medije nedavno prišel seznam predlaganih kandidatov strokovne komisije. Finančni minister Dušan Mramor je napovedal, da bo seznam spremenil.

Več enotnosti koalicije je zaznati pri mnenjih o predlogu strategije upravljanja državnih naložb, ki je v torek zaokrožil v javnosti. Ta za zdaj sicer še ne vsebuje razvrstitve naložb na strateške, pomembne in portfeljske, vsebuje pa kriterije za to razvrstitev in cilje upravljanja naložb.