c S

DZ sprejel noveli zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi

05.03.2015 08:38 Ljubljana, 04. marca (STA) - Poslanske in poslanci so sprejeli novelo zakona o sodiščih in novelo zakona o sodniški službi, ki bosta po navedbah vlade prispevali k bolj učinkovitemu delovanju sodišč in zaostrili pogoje za preverjanje primernosti kandidatov za sodniško funkcijo. Noveli so podprli v koaliciji, medtem ko jima je opozicija odrekla podporo.

Za novelo zakona o sodiščih je glasovalo 43 poslancev, proti pa 13. Novelo zakona o sodniški službi je podprlo 44 poslancev, proti pa jih je bilo 13.

Novela zakona o sodiščih med drugim sodnemu svetu nalaga pripravo kodeksa sodniške etike ter ustanovitev komisije za etiko in integriteto. Poleg tega predvideva možnost razporejanja okrajnih sodnikov na okrožna sodišča, kar naj bi odpravilo neenakomerno obremenitev sodišč.

Novela zakona o sodniški službi naj bi prinesla bolj objektiven in pregleden postopek izbire sodnikov. Postopek bo tako lahko imel več faz, kandidate pa bodo postopno izločali. Prav tako se uvaja možnost opravljanja ustreznih preizkusov kandidatov, med katere sodijo tako preizkusi strokovnega znanja kot tudi možnost psihološkega testiranja. Natančneje novela določa tudi pogoj osebnostne primernosti kandidata za izvolitev v sodniško funkcijo.

V današnji razpravi so noveli podprli poslanci koalicije, saj so menili, da bosta pripomogli k bolj učinkovitejšemu delovanju sodišč, hkrati pa poskrbeli, da bodo na mesta sodnikov prišle primerne osebe.

Nasprotno pa so v opoziciji vladi očitali, da noveli sprejema prehitro in brez soglasja stroke, kot tudi da noveli ne prinašata dovolj celovitih rešitev.