c S

Izbor kandidatov za nadzornike SDH pripravljen; na potezi vlada

04.03.2015 14:43 Ljubljana, 04. marca (STA) - Članice strokovne komisije za oblikovanje predloga petih članov nadzornega sveta SDH so končale svoje delo. Predlog kandidatov so posredovale ministru za finance, zdaj pa je na potezi vlada, ki ima tako kot minister pravico, da predlog kandidatov za potrditev v DZ dokončno oblikuje in izbor tudi utemelji, so sporočile. To je napovedano za četrtek.

"Članice strokovne komisije smo svoje delo opravile v skladu z uveljavljenimi mednarodnimi standardi postopka izbora in izmed prijavljenih kandidatov oblikovale predlog najprimernejših za člane nadzornega sveta SDH," so danes sporočile Monika Pintar Mesarič, Romana Kovacs in Irena Prijović. Za svoje delo niso prejele plačila.

Postopek izbora je potekal preko javnega razpisa finančnega ministrstva, ki je opredeljeval kumulativni strokovni profil za člana nadzornega sveta SDH. Vključeval je pregled vse dokumentacije, izvajanje intervjujev, preverjanje referenc in psihometrično testiranje.

Na razpis za člane nadzornega sveta SDH se je prijavilo 47 kandidatov, vlada pa naj bi predlog kandidatov nadzornikov, ki ga bo na koncu potrdil DZ, po napovedih premierja Mira Cerarja obravnavala ta teden.

Kandidati za nadzornike SDH so bili tudi ena od tem torkovega srečanja koalicijskih partnerjev, a seznam še ni dokončen, zato imen niso razkrili.

So pa zato minuli teden v medije pricurljala imena s seznama strokovne komisije. To naj bi bili Andrej Polenec (dolgoletni direktor in lastnik Iskratela), Alenka Podbevšek (ekonomistka in državna revizorka, nekoč zaposlena v družbi Deloitte & Touche), Jože Bajuk (med drugim član uprave Interenerga ter nadzornik Pivovarne Laško), Andrej Andoljšek (predsednik uprave Gorenjske banke) in Britanec Simon Walker.

Seznam je iz različnih razlogov sprožil kar nekaj kritik javnosti, finančni minister Dušan Mramor pa je že napovedal, da bo izkoristil zakonsko možnost in seznam spremenil.

Nadzorni svet SDH bo imel pet članov, ki bodo imenovani za petletni mandat z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. To morajo biti ljudje z integriteto ter strokovnimi znanji, izkušnjami in kompetencami na svojih področjih, je ta teden v DZ poudaril Cerar.

Nadzornike bo na predlog vlade imenoval DZ, pri tem pa bo lahko dal soglasje le k celotnemu predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.