c S

Upravno sodišče glede postojnske podružnice znova pritrdilo Lekarni Ljubljana

03.03.2015 13:27 Postojna/Ljubljana, 03. marca (STA) - V sodnem boju med ministrstvom za zdravje in Lekarno Ljubljana glede sporne postojnske poslovalnice je upravno sodišče ponovno razsodilo v prid Lekarne Ljubljana in ministrstvu naložilo verifikacijo lekarne, danes poročajo Primorske novice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na današnji novinarski konferenci poudarila, da ministrstvo ni izgubilo postopka na upravnem sodišču, ampak je to le vrnilo zadevo v ponovno odločanje. Kot je dejala, se pravni zastopniki Lekarne Ljubljana in ministrstva pogovarjajo o možnosti za sporazumno rešitev spora.

Njena zadnja informacija je, da dogovarjanja potekajo "v pozitivnem duhu", glede tega je optimistična, več podrobnosti pa ni razkrila. Dodala je le, da bo razplet znan relativno v kratkem in bo v naslednjem mesecu znano, ali bo do dogovora prišlo ali pa se bodo nadaljevali sodni postopki.

Lekarna Ljubljana je decembra 2013 na podlagi sklenjene pogodbe s postojnsko občino v Postojni odprla svojo poslovalnico. Enoto je odprla, ne da bi prej prejela odločbo ministrstva o verifikaciji, zato je inšpekcija v njej prepovedala opravljanje lekarniške dejavnosti.

Ministrstvo za zdravje lekarne ni želelo verificirati, Lekarna Ljubljana pa je sprožila upravni spor. Upravno sodišče je nato že lani razsodilo, da bi ministrstvo verifikacijo moralo opraviti, ker gre le za formalni postopek presoje ustreznosti pogojev lekarne, in je zadevo vrnilo ministrstvu za zdravje v ponovno odločanje.

Vendar je ministrstvo verifikacijo ponovno zavrnilo in vztrajalo pri stališču, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti (Kraške lekarne), potem drug javni zavod (Lekarna Ljubljana) ne more posegati v to območje, ker je "namen lekarniške dejavnosti izvajanje javne službe in ne ustvarjanje dobičkov".

Lekarna Ljubljana se je zato ponovno obrnila na upravno sodišče, ki je tudi tokrat zadevo vrnilo ministrstvu v ponovno postopek z navodilom, naj odloči skladno z njihovimi napotki, poročajo Primorske novice.

Kot so časniku pojasnili na ministrstvu za zdravje, naj bi ministrica o tej temi spregovorila na današnji novinarski konferenci. Direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej pa naj bi novo sodbo upravnega sodišča in nadaljnje postopke komentiral na novinarski konferenci v sredo.

Na občini Postojna so pojasnili, da o odstopu od pogodbe z Lekarno Ljubljana, ki so jo sklenili za obdobje 20 let, ne razmišljajo. Lekarna Ljubljana pa je zaradi poslovne škode, ker v postojnski poslovalnici ne sme prodajati zdravil, pač pa le prehranske dodatke, kozmetične, zeliščne in podobne izdelke, proti odgovornim na ministrstvu že vložila tožbo za plačilo več kot dveh milijonov evrov odškodnine.