c S

Napačen pregon tožilstva za odmevno nesrečo

03.03.2015 08:07 Ljubljana, 03. marca (STA) - Strokovni nadzor, ki ga je odredil generalni državni tožilec, je pokazal, da je ljubljansko tožilstvo storilo napako pri pregonu Sava Mikića, ki je v središču Ljubljane do smrti zbil motorista. Tožilstvo ga je namreč obtožilo povzročitve prometne nesreč iz malomarnosti, nadzor pa je pokazal, da bi ga morali preganjati zaradi predrzne vožnje.

Mikiću, ki je junija 2011 v središču Ljubljane do smrti zbil 27-letnega motorista, je pred dnevi sodišče prisodilo sedem let zapora in dve leti prepovedi vožnje. Tožilstvo ga je obtožilo povzročitve smrtne prometne nesreče iz malomarnosti, za kar je najvišja zagrožena kazen osem let zapora.

Že tedaj so se pojavljali očitki, da ga je tožilstvo preganjalo premilo in bi ga moralo preganjati zaradi predrzne vožnje v cestnem prometu, za kar je zagrožena višja zaporna kazen, in sicer do dvanajst let. Starši žrtve so zato dali pobudo za nadzor nad delom tožilstva.

Generalni državni tožilec je nato odredil strokovni pregled nad delom državne tožilke, ki je vložila obtožbo. Nadzor je pokazal napako, saj bi morala tožilka ravnanje obdolženca pravno opredeliti kot kaznivo dejanje predrzne vožnje, ki je za obdolženega strožja, so za Delo potrdili na vrhovnem tožilstvu.

Do podobne ugotovitve nadzora nad delom tožilcem je prišlo že pred kratkim, ko se je izkazalo, da so štirje ljubljanski tožilci nenavadno milo obravnavali moškega, ki je leta 2013 načrtoval umor ljubezenskega tekmeca. Diplomiranega pravnika Luko Vlaovića bi namreč morali preganjati zaradi poskusa umora, a so ga preganjali zaradi poskusa uboja.

Kljub ugotovljenim nepravilnostim zoper tožilce niso predvidene posebne sankcije. Dokončno poročilo o nepravilnostih roma v njihove osebne spise, kar nato najverjetneje vpliva na redne ocene njihovega dela.