c S

Masleša ne bo odstopil, tudi če ustavno sodišče ugotovi pristranskost sojenja v zadevi Patria

19.02.2015 07:42 Ljubljana, 18. februarja (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je napovedal, da ne bo odstopil s funkcije, tudi če ustavno sodišče v zadevi Patria ugotovi kršitev načela nepristranskosti. To bi drugim sodnikom sporočilo, da jih bo politika odrezala, če se bodo odločili, kot menijo, da je prav, je pojasnil. Za sodbo sicer, kot pravi, sprejema odgovornost.

"Vsak sodnik, ki sprejme sodbo, sprejme tudi odgovornost, a ne na način samodejnega odstopa," je dejal Masleša na današnji novinarski konferenci ob začetku sodnega leta, na kateri se je dobršen delež vprašanj vrtel tudi glede zadeve Patria. Dodal je, da je temeljno poslanstvo sodnika, da sodi v skladu z ustavo, zakonom in svojo vestjo.

Pojasnil je tudi vzroke, zakaj se ni izločil iz odločanja v tej zadevi na vrhovnem sodišču. Dejal je, da je bilo na kazenskem oddelku sodišča "stanje latentno napeto", še preden je k njim prišla ta zadeva. Prišlo je do določene polarizacije, ki ni rezultanta normalnega dialoga med sodniki, ki je tudi zaželen pri razpravi o različnih argumentih, je dodal. To je bil tudi razlog, zakaj se je odločil razporediti v senat za odločanje v tej zadevi, saj mora kot predsednik sodišča zagotoviti njegovo nemoteno delo.

Ocenjuje, da je bila njegova vključitev v senat z vidika delovanja oddelka in celotnega sodišča nujna. "V zvezi s to zadevo se je ustvarjala neka nenavadna psihoza," je opisal Masleša. Odnos do vrhovnega sodišča je bil po njegovih besedah skrajno nespoštljiv in tudi nepojmljiv v evropskem merilu, izvajan je bil nenehen pritisk.

Tako meni, da ni bilo razlogov za njegovo izločitev iz odločanja v zadevi Patria. A o tem, kot pravi, ni odločal sam. Zadevo je namreč prepustil občni seji vrhovnega sodišča, ki je odločila, da zahtevi za izločitev ne bo sledila.

Masleša pričakuje, da v sodstvu ne bodo iskali poti socialne neodraslosti, da bi bili vsem všečni in bi delali tako, da bi doživeli čim manj nelagodja. "Sodnik je viharnik in na podlagi tistega, kar je v spisu, oziroma svojega notranjega, najbolj poštenega videnja potem tudi odloči," je pojasnil. Po njegovih besedah se lahko izkaže, da to tudi ni prav. Tudi sodnik lahko nekatere zadeve več let premleva v sebi in ni prepričan, ali je bila odločitev pravilna. Po njegovih besedah se v javnosti skuša ustvariti vtis, da sodnik razsodi in nato mirno spi, a to, kot je dejal, ni res.

Poudaril je, da v življenju nikogar ni sovražil ali se mu želel maščevati; ni pa zanikal, da je kdaj koga pomiloval in preziral. Glede očitkov, da je na javnem kraju dejal, da želi uničiti enega od slovenskih politikov, je Masleša danes ponovil, da gre za dogodek, ki se ni zgodil.

Na današnji novinarski konferenci, ki se je je udeležil tudi Aleš Primc iz Odbora 2014, je Masleša zagotovil, da se je pripravljen pogovarjati z vsemi iz civilne družbe, ki spoštujejo funkcijo predsednika vrhovnega sodišča. Na pobudo odbora za srečanje se, kot pravi, niso odzvali, ker je bil odbor do sodstva skrajno žaljiv. Ko pa se bo ta diskurz spremenil, bo predstavnike odbora sprejel, je napovedal.