c S

DZ začenja izredno sejo o rebalansu

19.02.2015 07:49 Ljubljana, 19. februarja (STA) - DZ danes začenja izredno sejo, v okviru katere bo obravnaval rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim se proračunski primanjkljaj povečuje na 1,39 milijarde evrov. Tokrat ga spremlja predlog zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, ki bo občinam omogočil zmanjšanje stroškov izvajanja posameznih nalog.

Vlada je rebalans pripravila, ker so se od sprejetja letošnjega proračuna v novembru 2013 bistveno spremenile gospodarske napovedi, poleg tega nekateri odhodki niso bili načrtovani v zadostni višini, med prihodki pa bo umanjkal davek na nepremičnine.

Z rebalansom se bodo letošnji prihodki proračuna zmanjšali za 64 milijonov evrov na 8,56 milijarde evrov. Odhodki pa so po novem načrtovani v višini 9,95 milijarde evrov, kar je 462 milijonov evrov več kot doslej. Proračunski primanjkljaj bo tako dosegel 1,39 milijarde evrov in bo za 170 milijonov evrov večji kot lani.

Vlada pravi, da z rebalansom zasleduje cilj zmanjšanja primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Po slovenski metodologiji bo primanjkljaja sicer za 3,62 odstotka BDP, a velik del ga je posledica dejstva, da bomo letos založili evropska sredstva iz starega programskega obdobja, ki jih bomo dobili povrnjena čez nekaj let.

Z rebalansom se med drugim znižujejo sredstva, ki so jih iz državnega proračuna deležne občine. Vlada je zato obljubila, da bo do sredine leta poskrbela za sprejem potrebnih sistemskih ukrepov za znižanje stroškov občin. Za sprejem na tokratni seji DZ pa je že pripravila predlog zakona o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, s katerim se posega v 11 zakonov in bo občinam omogočil, da zmanjšajo stroške izvajanja posameznih nalog.