c S

Odločitev v hrvaškem delu zadeve Patria ne sme vplivati na odločitve naših sodišč

17.02.2015 14:32 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Na pravne odločitve naših sodišč odločitev v hrvaškem delu zadeve Patria ne sme in ne more vplivati, se je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc za STA odzval na odločitev finskega sodišča, ki je v ponedeljek obsodilo dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja Patria zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški.

Izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, sta bila obsojena na leto in osem mesecev pogojne kazni. Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni.

Ferlinc je opozoril, da sodbe na Finskem v podrobnostih ne pozna in je zato tudi ne želi komentirati. "Kot objektivno dejstvo lahko le omenim, da se v slovenskem, hrvaškem in finskem primeru pojavljajo iste obsojene ali obtožene osebe in nekaj dokumentov, ki so skupni hrvaškemu in slovenskemu primeru," je pojasnil.

Ob tem je Ferlinc poudaril, da je vsaka izmed vpletenih držav samostojna in suvereno presoja vse zbrane podatke in dokaze ne glede na možnost obsodilnih ali oprostilnih sodb v kaki drugi državi.

V slovenskem delu afere Patria je zadeva zdaj pred ustavnimi sodniki, ki so do končne odločitve že zadržali izvajanje sodbe predsedniku SDS Janezu Janši in je zato lahko zapustil zapor. Janšo je sodišče obsodilo na dve leti zapora, prokuristu Rotisa Ivanu Črnkoviču in brigadirju Tonetu Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Ferlinc prav tako ne želi komentirati bodočih odločitev, pričakuje pa, da bodo ustavne pritožbe zavrnjene. "Lahko pa rečem, da sem kot vrhovni državni tožilec že v dosedanjem postopku odločno zavzel stališče do vnaprej izraženih mnenj sodnikov, da bi bil kateri izmed obsojencev oproščen, s čimer bi bil - v nasprotju z nekaterimi mnenji v javnosti - celo v največji meri prekršen videz nepristranskosti," je dejal.

Kot je še dodal Ferlinc, kriterij razlikovanja na podlagi družbenega položaja kogarkoli prepoveduje ustava v 14. členu in tudi kazenski zakonik v 131. členu v skladu z načelom enakosti in enakopravnosti pred zakonom.

Ustavno sodišče naj bi sicer po poročanju nekaterih medijev zavrnilo predlog obsojenih v zadevi Patria Krkoviča in Črnkoviča za začasno zadržanje izvršitve sodbe. Vse več je tudi namigov, da namerava ustavno sodišče že zelo v kratkem dokončno odločiti o zadevi Patria.