c S

Tako Grčija kot EU si morata prizadevati za krepitev stabilnosti, ne negotovosti

28.01.2015 14:42 Bruselj, 28. januarja (STA) - Tako nova grška vlada kot institucije EU si morajo prizadevati za krepitev stabilnosti, ne negotovosti, je poudaril podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen po razpravi kolegija komisarjev o Grčiji. Ob tem je vnovič poudaril, da od Grčije pričakujejo spoštovanje vseh dogovorov in pravil, o načinu za dosego cilja pa se je mogoče pogajati.

Tako se je Katainen odzval na napovedi nove grške vlade o ustavitvi privatizacije pristanišč, elektropodjetja in grških železnic ter o spremembi nekaterih drugih fiskalnih in reformnih odločitev prejšnje vlade, sprejetih v dogovoru s trojko mednarodnih posojilodajalcev v zameno za finančno pomoč.

Evropska komisija bo sodelovala z novo grško vlado, kot je sodelovala s prejšnjimi oblastmi v Atenah in kot sodeluje z vsako vlado članice unije, pri čemer pa pričakuje spoštovanje vseh dogovorov, je dejal podpredsednik komisije Katainen, pristojen za rast, delovna mesta, naložbe in konkurenčnost.

Nedeljske volitve, na katerih je zmagala radikalna leva stranka Siriza, ki odločno nasprotuje strogi varčevalni politiki in želi zmehčati pogoje za finančno pomoč Grčiji, po Katainenovih besedah niso spremenile razmer v grškem gospodarstvu. Komisija želi po njegovih navedbah čim prej začeti pogovore z novo grško vlado.

Območje evra se mora z Grčijo dogovoriti o ukrepih, potrebnih za končanje drugega programa finančne pomoči, ki bi se moral izteči konec lanskega leta, a je bil podaljšan za dva meseca do konca februarja, ter o nadaljnji podpori državi, saj se ta še ni sposobna postaviti na lastne noge.

Zaradi likvidnostnih težav Grčije časa ni veliko. Likvidnostno stanje Grčije se namreč zaostruje, posebej po koncu roka podaljšanega programa; če ne bo novih dogovorov, so že v marcu napovedane težave, je v ponedeljek povedal slovenski finančni minister Dušan Mramor.

Novi grški premier Aleksis Cipras je sicer danes na prvi seji svoje vlade po zmagi na volitvah obljubil "realistične predloge" za gospodarsko okrevanje ter se zavzel za pošten in koristen dogovor z upniki, a obenem poudaril, da ne bo več dovolil poniževanja svoje države.

V institucijah EU se po navedbah virov v Bruslju bojijo radikalizacije stališč na jugu, ki zahteva konec stroge varčevalne politike, in na severu, ki zahteva fiskalno disciplino, ter začaranega kroga ostre konfrontacije obeh strani, ki bi lahko imela resne gospodarske in politične posledice za Grčijo in EU.

Tako grška vlada kot institucije EU se morajo obnašati tako, da bomo lahko okrepili stabilnost, ne negotovosti, je danes v Bruslju poudaril Katainen, bivši finski premier. Past konfrontacije juga in severa je komentiral z besedami, da imamo samo en evro in da si moramo skupaj prizadevati za rešitve.

Ob tem je bivši finski premier spomnil, da je bil predsednik vlade šestih koalicijskih partneric, ki je lahko uspešno delovala le tako, da so si zastavili skupen cilj, nato pa so se pogajali o načinu za dosego tega cilja. "Cilja se ne sme premikati, lahko se premikajo poti do cilja," je poudaril.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je po Katainenovih besedah grške oblasti povabil v Bruselj, a datum obiska še ni določen. Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem bo sicer v petek na obisku v Atenah, novi grški premier Cipras pa se bo 12. februarja prvič udeležil vrha EU.