c S

DZ potrdil odločitev kolegija o skrajšani obravnavi svežnja vladnih novel s področja pravosodja

26.01.2015 14:57 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Državni zbor je danes ob začetku januarske seje potrdil odločitev kolegija predsednika DZ, da bodo poslanci sveženj sprememb zakonov s področja pravosodja obravnavali po skrajšanem postopku. Predlog za glasovanje DZ je dala poslanska skupina SDS, s skrajšano obravnavo pa se ne strinjajo v drugih opozicijskih strankah.

Vladni sveženj vključuje novele zakonov o sodiščih, o sodniški službi, o državnem tožilstvu, o brezplačni pravni pomoči in o sodnem registru. V opoziciji opozarjajo, da je minister za pravosodje Goran Klemenčič predlagane novele označil za prvi korak sodne reforme, v vladi pa vztrajajo, da gre za manj zahtevne spremembe, ki uveljavljajo priporočila Greca in prinašajo bolj transparentno delovanje pravosodja.

Koalicija je kljub nasprotovanju opozicije 18. decembra lani na kolegiju odločila, da bodo poslanci sveženj sprememb zakonov s področja pravosodja obravnavali po skrajšanem postopku. Na pravosodnem ministrstvu pojasnjujejo, da predlagane novele prinašajo pomembno optimizacijo delovanja mreže sodišč ter dajejo predsednikom okrožnih sodišč pristojnost in odgovornost, da izenačijo obremenjenost sodnikov na sodiščih.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na današnji seji DZ ponovno poudaril, da je Klemenčič kot predsednik senata protikorupcijske komisije večkrat kritiziral nujne in skrajšane postopke sprejemanja zakonov takratne vlade Janeza Janše, zagovarjal transparentnost in omogočanje javne razprave ter svaril pred korupcijskimi tveganji. V vlogi ministra pa Klemenčič počne ravno nasprotno, je dodal.

Po Tankovih besedah koalicija z vztrajanjem pri skrajšani obravnavi krši 142. člen parlamentarnega poslovnika, ki ureja, katere zakonske predloge in kdaj lahko DZ obravnava po skrajšanem postopku. Vodja poslanske skupine SDS je tudi opozoril na stališče sodnega sveta, ki zagovarja redno obravnavo.

DZ je sicer s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom začel redno januarsko sejo. Tokrat želi opozicija slišati Cerarjeva pojasnila v zvezi s privatizacijo državnih podjetij in zdravstveno reformo. Koalicijsko vprašanje se bo nanašalo na gospodarske ukrepe in zaposlovanje.

Dnevni red tokratne seje DZ prinaša neobičajno malo število zakonskih predlogov. Do petka se jih bo zvrstilo le pet. Največ pozornosti bo zagotovo deležna prva obravnava vladnega predloga zakona o fiskalnem pravilu, ki bo v sredo. Pod ostale štiri zakonske predloge se je podpisala SDS - tudi v teh primerih gre za prve obravnave.