c S

Združenje Manager z novimi priporočili za nagrajevanje menedžerjev

20.01.2015 13:07 Ljubljana, 20. januarja (STA) - Združenje Manager želi s prenovljenimi priporočili pri sklepanju menedžerskih pogodb nadzornike v gospodarskih družbah spodbuditi, da področju variabilnega dela zaslužka posameznega menedžerja posvetijo večjo pozornost. Ugotovili so namreč, da so ti manj, kot je priporočljivo, odvisni od poslovne uspešnosti družbe, ki jo vodijo.

"V priporočilih skušamo povzeti, kakšni so pogoji za delo, kakšni so elementi, ki morajo biti sestavni del menedžerske pogodbe, vključno s priporočenim plačilom, in na ta način sodelujemo pri tem, da oblikujemo sodobne poslovne standarde na trgu menedžerskega dela in zaslužkov," je na današnji novinarski konferenci povedala izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc.

Priporočila vsebujejo priporočljiv razpon osnovnih plač po stopnjah zahtevnosti vodenja družbe, pri čemer se ta razlikujejo glede na velikost družbe, višino prodaje in aktive ter na kompleksnost poslovanja. Navajajo, naj pogodba med drugim vsebuje obveznosti in pravice menedžerja, ki morajo biti pregledne in merljive. Zaslužek naj sestavljajo osnovna plača in bonitete ter variabilni delež za uspešnost.

Novost v priporočilih je določba, v katerih primerih lahko družba od menedžerja zahteva vračilo variabilnega deleža ter kdaj se lahko odloči za odlog njegovega izplačila. Med bonitetami kot novo možnost naštevajo zavarovanje odgovornosti, sicer pa je za bonitete koristno, da so posamezne vrednostno opredeljene z zgornjo mejo, je povzela sekretarka sekcije menedžerk v združenju Mojca Podržaj.

V združenju so priporočila prenovili in nadgradili tudi v skladu z izsledki raziskave, ki so jo v sodelovanju z njimi izvedli na ljubljanski ekonomski fakulteti. Primerjava bruto prejemkov menedžerjev, ki kotirajo na borzi, in menedžerjev velikih podjetij v zaprtih družbah je denimo pokazala, da imajo slednji za skoraj 20 odstotnih točk večji variabilni delež plače.

Za najpomembnejši dejavnik, ki je vplival na bruto zaslužek menedžerjev v zaprtih družbah, se je pokazala velikost družbe. Prvi možje v mikropodjetjih tako zaslužijo skoraj trikrat manj kot tisti v velikih. Višina plač pa je poleg tega dejavnika odvisna še od profitnih marž. Menedžerske plače v zaprtih družbah so bolj vezane na doseganje poslovnih ciljev, kažejo izsledki raziskave.

Združenje tako v svojih priporočilih pri sklepanju menedžerskih pogodb, ki je, kot navajajo, eden najbolj iskanih dokumentov med njihovimi člani, poudarjajo, da je treba povečati variabilni delež plač menedžerjev, ki bo tako bolj povezan z uspešnostjo poslovanja, in večje upoštevanje srednje- in dolgoročnih kriterijev pri sestavi celotne plače oz. zaslužka posameznika.