c S

V BiH vse bolj zaskrbljujoči napadi in pritiski na tožilce

19.12.2014 13:44 Sarajevo, 19. decembra (STA) - Glavni tožilec tožilstva BiH Goran Salihović je danes opozoril, da je varnost državnih tožilcev resno ogrožena, zato bodo zahtevali okrepljeno zaščito in tudi zakonodajne spremembe, ki bi omogočile strožje sankcioniranje napadov in pritiskov nanje. Kot je ocenil, je dobro delo tožilstva očitno zmotilo kriminalne združbe, a odnehali ne bodo.

Salihović je v pismu, ki ga je naslovil na medije v BiH, spomnil, da se je v zadnjih nekaj tednih zvrstil cel niz incidentov, katerih tarča so bili državni tožilci in njihovo imetje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tako je bilo na primer nedavno oropano stanovanje državne tožilke Gordane Bosiljčić v centru Sarajeva, prejšnji teden pa so neznanci pokvarili zavore na avtomobilu državne tožilke Dijane Kajmaković. Še sedem tožilcev je bilo tarča "medijskega linča, verbalnih napadov, zastraševanja družinskih članov ali ropov".

"Očitno je delo tožilstva BiH zmotilo mnoge zločinske strukture," je ocenil Salihović in izpostavil, da so v preteklem obdobju aretirali veliko število osumljenih težkih kriminalnih dejanj, ki jih sedaj čaka sojenje. Kriminalcem pri napadih na tožilce po njegovem sicer pomagajo tudi nekateri mediji, politični krogi in celo deli pravosodnega sistema.

A kot je Salihović zatrdil državljanom BiH, "se bo tožilstvo ne glede na te pritiske še ostreje borilo proti organiziranemu kriminalu, korupciji, terorizmu in vojnim zločinom".