c S

Večina strank za pohitritev postopka sestavljanja vlade

10.12.2014 08:07 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Večji del parlamentarnih strank se strinja, da so ustavne spremembe, ki bi poenostavile in pohitrile sestavljanje vlade, potrebne. Po njihovi oceni pa bi se bilo treba pogovoriti o podrobnostih, ki jih stranke vidijo nekoliko različno.

V SDS, v kateri so v preteklosti že podali nekaj predlogov, s katerimi bi pohitrili sestavljanje vlade, upajo, da pri predlogu sprememb ne bo ostalo samo pri dogovorih. Ob tem je podpredsednik stranke Zvone Černač na ponedeljkovi novinarski konferenci spomnil, da je SDS že podala nekaj predlogov za boljše operativno delovanje zakonodajne in izvršilne veje oblasti, nazadnje v začetku septembra letos. Če bi bili sprejeti, bi po njegovi oceni država bolje delovala.

Spremembe ustave glede sestavljanja vlade v DeSUS podpirajo, saj bi po besedah njihovega poslanca Tomaža Gantarja prinesle "večjo učinkovitost dela in tudi hitrejšo pot do oblikovanja vlade". Predlog je smiseln, je pa treba doreči podrobnosti, dodaja.

V SD so po besedah vodje poslancev Matjaža Hana za vsak dialog in pogovor med političnimi strankami, da bi tako prišli do dogovorov, ki bi pohitrili sestavljanje vlade. Je pa res, je opozoril, "da na deklarativni ravni vse stranke na začetku podpiramo vse ideje, ki prihajajo od zunaj, ko pa pride do ključnih zadev, se pa vse začnemo skrivati za svojimi političnimi interesi". Zato bi Han raje najprej videl konkreten predlog, na katerega bi lahko nato v stranki konkretno odgovorili.

V NSi bodo po besedah poslanca te stranke Jerneja Vrtovca podprli spremembe, ki bodo šle v smeri hitrejše sestave vlade. V stranki so namreč naklonjeni temu, da se vladna koalicija sestavi čim prej po volitvah in da tako začne čim prej s svojim delom.

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer meni, da gre pri omenjenem predlogu za predlog SDS, ki že vsaj trikrat ni doživel podpore. Kljub temu se v stranki po njegovih besedah zavedajo, da so določene spremembe potrebne. Konkretno se jim zdi najbližje predlog, po katerem bi predsednika vlade izvolil parlament, listo ministrov pa bi nato potrdil predsednik republike na predlog mandatarja, pri čemer so glede končne rešitve še možne spremembe.

Spremembam ustave pa nasprotujejo v ZL. Po besedah njihovega poslanca Mateja T. Vatovca hitrejši postopek pri sestavljanju vlade namreč še ni zagotovilo za bolj demokratičen postopek. V ZL pri tem denimo nasprotujejo enemu izmed predlogov, da bi mandatar postavljal ministre sam, saj da to vodi v centralizacijo oblasti.

V SMC niso uspeli zagotoviti sogovornika za komentar o ustavnih spremembah.

Do predloga za spremembe ustave, s katerimi bi bilo mogoče hitreje sestaviti vlado, je prišlo na ponedeljkovem sestanku štirih predsednikov - predsednika države, vlade, DZ in DS. Pri tem so soglašali, da je treba preučiti okoliščine in možnosti ter si prizadevati za ustavne spremembe pri postopku imenovanja vlade, ki da je zdaj zamuden. Ob tem je predsednik republike Borut Pahor povedal, da obstaja strinjanje, da je sprememba potrebna, a so nekatere razlike v konceptih, kar da kaže potrebo po dialogu.