c S

Protikorupcijska komisija še ne vidi napredka pri zaznavi korupcije

03.12.2014 16:32 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Iz Komisije za preprečevanje korupcije v odzivu na rezultate indeksa zaznave korupcije, po katerih je Slovenija dosegla nekoliko boljši rezultat kot lani, sporočajo, da razlogov za veselje še ni. Kot pojasnjujejo, pri svojem delu še niso zaznali napredka, pri tem pa znova poudarjajo, da so na tem področju potrebni konkretni ukrepi.

Po rezultatih indeksa zaznave korupcije, ki so jih danes predstavili v Transparency international (TI) Slovenia, je Slovenija na mednarodni lestvici zasedla 39. mesto med 175 državami in tako v primerjavi z letom 2013 napredovala za štiri mesta. Na lestvici od nič, ki pomeni zelo koruptivno, do 100, ki pomeni zelo čisto, je Slovenija dobila 58 točk, lani pa točko manj.

Kot so v odzivu zapisali na komisiji za preprečevanje korupcije, tega napredka pri svojem delu še niso zaznali. "Korupcija in neprevzemanje odgovornosti za svoja ravnanja na ključnih funkcijah v politiki in gospodarstvu sta še vedno eni izmed temeljnih ovir Republike Slovenije, da bi dosegla boljši rezultat, kot ga je," opozarjajo na komisiji.

Pri tem navajajo, da je komisija že v lanskem odzivu na indeks zaznave korupcije opozorila, da so za konkreten premik potrebni konkretni ukrepi na vseh ravneh. "Sicer gre pozdraviti, da je tudi nova vlada pristopila k nadaljevanju aktivnosti v zvezi z ukrepi za preprečevanje korupcije, a konkretnih ukrepov še ni, čeprav je komisija že lani opozorila, da smo z njimi v zamudi," so zapisali.

Tudi letos po njihovih navedbah ne moremo mimo tega, da je vrsta izpostavljenih politikov v predkazenskih in kazenskih postopkih, povezanih z domnevno zlorabo njihove funkcije. Prav tako ne moremo "mimo tega, da so bili državljani to pripravljeni spregledati in so tako na lokalnih kot na državnih volitvah svoje zaupanje ponovno položili v roke izpostavljenih politikov", dodajajo.

"S sorazmerno ničelno toleranco do korupcije v Sloveniji tudi v prihodnosti ne bomo ne krojili in ne delili vrha lestvice," še menijo na protikorupcijski komisiji.