c S

Višina nagrade za informacije o Časarju odvisna od koristnosti informacije

03.12.2014 08:46 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Višina nagrade za informacije, ki bi pomagale pri izsleditvi in prijetju nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, ni določena, bo pa odvisna od koristnosti informacije, pojasnjujejo na policiji. Razpisov nagrad se sicer poslužujejo le v izjemnih primerih, v zadnjih letih sta bila tako izdana samo dva.

Razpisov nagrad se policija poslužuje, ko oceni, da bi bilo brez sodelovanja javnosti preiskovanje oziroma iskanje osebe znatno oteženo, je za STA pojasnil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

"Pri iskanju obsojencev in nasploh oseb, ki se iščejo na podlagi tiralic, smo soočeni z dokaj restriktivno zakonodajo, ki nam omogoča uporabo omejenega obsega pooblastil in ukrepov za izsleditev iskane osebe. Posledično smo zato tudi v konkretnem primeru pozvali javnost za pridobitev koristnih informacij z obljubo nagrade za kakršnekoli koristne informacije, ki bi privedle do iskane osebe," je dodal.

Policija lahko za iskanje pobeglih obsojencev namreč uporablja le t.i. klasične policijske metode in sodeluje s tujimi varnostnimi organi, ne more pa uporabljati prikritih preiskovalnih ukrepov.

Glede na to, da sta bila v zadnjih letih izdana samo dva tovrstna poziva (prvi primer je bilo iskanje nekdanjega lastnika diskoteke Lipa Roberta Zavašnika), na policiji posebnih izkušenj na tem področju nimajo.

"Vse informacije, ki so nam jih občani v prvem primeru posredovali, smo preverili, vendar pa v tako kratkem času (do izteka zastaranja) niso pripomogle k izsleditvi osebe. Odziv javnosti je bil zadovoljiv in množičen, kakovost informacij pa je bila slabša, kot smo pričakovali," spominja Menegalija. Vse informacije so vseeno preverili ne glede na njihovo vsebino. V primeru Zavašnika tako nagrada ni bila izplačana, niti ni bil določen njen (najvišji) znesek.

Višina nagrade je namreč odvisna od vrednosti in relevantnosti same informacije ter okoliščin, v katerih je posredovana. Tudi v pozivu v zvezi s Časarjem višina nagrade ni določena, bo pa odvisna od koristnosti informacije.

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar bi sredi marca moral začeti prestajati kazen petih let in devetih mesecev zapora zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, a se v zaporu ni prikazal. Obsodba se nanaša na nepremičninske posle z Luko Koper. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž.

Okrožno sodišče v Kopru je nato izdalo odredbo za razpis tiralice, sklep o odreditvi pripora ter evropski nalog za prijetje in predajo. Prav tako je zoper Časarja razpisana mednarodna tiralica.