c S

Vlada sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela

27.11.2014 14:26 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada je danes sprejela predlog zakonske spremembe na področju študentskega dela in zaposlovanja mladih za nedoločen čas. Na področju študentskega dela se spreminja zakon za uravnoteženje javnih financ in uveljavlja plačevanje prispevkov, na področju zaposlovanja mladih za nedoločen čas pa je vlada podaljšala možnost uveljavljanja začasne spodbude.

Predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo Anja Kopač Mrak in predsednik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žiga Schmidt so danes še pred sejo vlade podpisali skupni dogovor glede študentskega dela.

S spremembami na področju študentskega dela se uveljavlja načelo vsako delo šteje, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter dodali, da se z vključitvijo v sistem pokojninskega in invalidskega ter zdravstvenega zavarovanja posredno zasleduje načeli medgeneracijske solidarnosti in socialne države.

Med drugim se bo v skladu z dogovorom od študentskega dela za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačevalo prispevek delodajalca po stopnji 8,85 odstotka, prispevek delojemalca pa po stopnji 15,5 odstotka. Zakonske spremembe poleg vključitve začasnega in občasnega dela dijakov in študentov v pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje določajo tudi minimalno urno postavko v višini 4,5 evra bruto oziroma 3,8 evra neto.

"Kljub vključitvi prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in prispevkov za zdravstveno zavarovanje in sorazmernem zvišanju stroškov začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, je treba poudariti, da bo začasno in občasno delo dijakov in študentov tudi v prihodnje ostalo ena najcenejših oblik dela na trgu," so zapisali na ministrstvu in dodali, da bo študentsko delo tudi v prihodnje potekalo preko študentskih servisov na podlagi napotnice.

Vlada je poleg tega danes sprejela tudi spremembe zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva. S tem za eno leto podaljšujejo možnost uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje mlajših brezposelnih oseb. Spodbuda delodajalcu, ki bo za nedoločen čas zaposlil brezposelno osebo, mlajšo od 30 let, ki je vsaj tri mesece pred zaposlitvijo prijavljena v evidenci brezposelnih oseb, omogoča oprostitev plačevanja prispevkov za dve leti.

Na ministrstvu so pojasnili, da se je v prvem letu izvajanja na podlagi omenjenega ukrepa za nedoločen čas zaposlilo 2438 brezposelnih mladih, spodbudo pa je uveljavilo več kot 2000 delodajalcev. Predvidevajo, da bi bilo mogoče v letu 2015 realizirati še 5000 novih zaposlitev mladih za nedoločen čas.