c S

V Novem mestu slovesnost ob 60-letnici dolenjske avtomobilske in industrije prikolic

27.11.2014 09:20 Novo mesto, 27. novembra (STA) - V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu se bo drevi ob 18.00 uri začela slovesnost ob 60-letnici razvoja tamkajšnje avtomobilske in industrije prikolic. S prireditvijo, razstavo in predstavitvijo izdelkov se bodo spomnili njenih začetkov in Industrije motornih vozil (IMV), predhodnika današnjih družb Revoz, Adria Mobil in TPV.

Kot so zapisali prireditelji, se bodo spomnili tudi glavnih mejnikov te industrije in zgodovine podjetja IMV, hkrati pa izpostavili posameznike in vizionarje, ki so z delom ter predanostjo vplivali na njegov razvoj.

Nekdanji direktor razvojnega inštituta IMV in dolgoletni predsednik novomeškega Kluba prijateljev IMV Božidar Kočevar je za STA povedal, da je povojni industrijski razvoj Novega mesta in njegovega širšega območja neposredno povezan s podjetjem IMV.

To je v najboljših časih zaposlovalo več kot 6500 ljudi, med krizo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je preoblikovalo v več novih podjetij, med katerimi so sedanja osrednja dolenjska izvozna podjetja Revoz, TPV in Adria Mobil.

Zgodba družbe, ki je, kot ocenjuje Kočevar, ustvarila izhodišče za industrializacijo Dolenjske in Bele krajine, se je začela leta 1954, ko so novomeški Agroservis preimenovali v Motomontažo.

Leto kasneje so tam za generalnega direktorja dobili gospodarstvenika Jurija Levičnika, pod njegovim vodstvom pa se je IMV, ki je izdeloval dostavne in osebne avtomobile ter prikolice, razvil do nepričakovanih razsežnosti.

V podjetju so najprej začeli sestavljati DKW schnellaster dostavna in DKW universal osebna vozila. Prvi dostavni avtomobil, razvit v IMV, je nastal leta 1958. Prikolice so začeli razvijati in izdelovati leta 1965, v nadaljevanju pa tudi avtodome in hišice.

Osebne avtomobile Austin moris 1300 so sestavljali med letoma 1968 in 1972, od takrat naprej pa Renaultova osebna vozila. Med njimi tudi nepozabno "katrco" oz. Renault 4, je opozoril Kočevar.

Sicer pa so v novomeškem Drgančevju pred tremi leti uredili muzejsko zbirko, ki z dokumentarnim gradivom in razstavljenimi vozili ter s prikolicami predstavlja razvoj dolenjske industrije motornih vozil od leta 1954 naprej, je še povedal Kočevar.

Ob jubileju bodo v novomeških podjetjih Revoz, Adria Mobil in TPV ter v muzejski zbirki IMV v Drgančevju v prihodnjih dneh pripravili dneve odprtih vrat in ogled proizvodnje.