c S

Vlada ponovno zagnala projekt sive ekonomije

23.10.2014 08:39 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je danes ponovno zagnala projekt sive ekonomije, je po seji vlade povedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Vladni odbor za gospodarstvo je po njegovih besedah pregledal dosedanje ukrepe in njihovo izvajanje, ministrstvom pa naložil dodatne naloge. Časa za pripravo ukrepov imajo štiri tedne, nato pa bo gradivo na vladi.

Minister, sicer predsednik SD, je na novinarski konferenci v Ljubljani izpostavil, da je pri zmanjševanju sive ekonomije v Sloveniji še precej prostora, o konkretnih možnostih za poglobljen spopad z njo pa ni spregovoril. Kot je znano, pa je vlada Mira Cerarja med drugim javno že napovedala uvedbo pravih davčnih blagajn.

Slovenija se je sive ekonomije resno lotila v letu 2013. Vlada Alenke Bratušek je najprej uvedla virtualne blagajne, nato pa sprejela program ukrepov s področja gotovinskega poslovanja, trošarinskih obveznosti, administrativnih ovir in spremembe miselnosti državljanov. V tej luči je začela kampanjo proti sivi ekonomiji Vklopi razum, zahtevaj račun.

V DZ je bila sprejeta tudi trojica zakonov zoper sivo ekonomijo s področja dela. Potrjen je bil zakon o matični evidenci, po katerem morajo biti delavci v zavarovanje prijavljeni že ob nastopu dela, zakon o inšpekciji dela, ki bo inšpektorjem omogočil boljši nadzor, in zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.