c S

Junckerjeva ekipa danes po potrditev v Evropski parlament

22.10.2014 08:27 Strasbourg, 22. oktobra (STA) - Evropski poslanci bodo danes odločali o usodi komisarske ekipe Jean-Clauda Junckerja, ki naj bi prihodnjih pet let pomagala voditi EU. Po več tednih zaslišanj komisarskih kandidatov ter usklajevanj in kupčkanj med političnimi skupinami je struktura prihodnje komisije sedaj načeloma znana in pričakovati je, da bo danes tudi potrjena.

Glavni novosti v ekipi, ki so ju prinesli minuli dnevi, sta komisarska kandidatka za prometni resor Violeta Bulc in Slovak Maroš Šefčovič, kandidat za podpredsednika komisije za energetsko unijo. Oba so pristojni odbori zaslišali v ponedeljek in ju v torek nato pričakovano ocenili kot ustrezna.

Ostalim kandidatom so odbori zelene luči prižgali že po zaslišanjih v začetku oktobra, le za Madžara Tiborja Navracsicsa, kandidata za komisarja za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, so zahtevali spremembo resorja.

Načeloma naj bi bila komisarska ekipa danes potrjena. Zanjo bodo po napovedih glasovali v obeh največjih političnih skupinah EPP in S&D ter manjši liberalci (Alde), čeprav je vodja slednjih Guy Verhofstadt še v torek poudarjal, da v zameno terjajo zamenjavo celotnega Navracsicsovega resorja.

Proti bodo predvidoma poslanci Zelenih in levice (GUE/NGL) ter evroskeptiki in skrajna desnica, vsaj vzdržani naj bi bili konservativci (ECR). Tudi nekateri poslanci S&D in Alde naj bi ne sledili stališču svojih skupin, a za potrditev je dovolj navadna večina, ki naj ne bi bila pod vprašajem.

Da bi naredil korak proti parlamentu, naj bi Juncker sicer danes pred glasovanjem napovedal še nekaj sprememb v sestavi komisije, ki pa se nanašajo le na porazdelitev resorjev.

Glasovanje bo javno, napovedano je za ob 11.45, poslanci glasujejo o celotni komisiji. Če bo šlo vse po načrtih, bo nova komisija petletni mandat nastopila 1. novembra. Njeni prvi izzivi bodo med drugim grozeča stagnacija evropskega gospodarstva, dogajanje na Bližnjem vzhodu in odnosi z Rusijo.