c S

Začela se je glavna obravnava proti Jakliču zaradi domnevnega oškodovanja Vzajemne

21.10.2014 07:39 Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Na okrožnem sodišču v Ljubljani se je začela glavna obravnava proti nekdanjemu predsedniku uprave Vzajemne Marku Jakliču ter soobtoženim Francu Henigmanu, Klavdiju Godniču, Sašu Bergerju ter pravnima osebama podjetij M-Kontakt in S&T Slovenija. Omenjeni naj bi oškodovali Vzajemno za 550.000 evrov. Sumijo jih zlorabe položaja in pranja denarja.

Tožilec v obtožnici Jakliču očita, da je na čelu zdravstvene zavarovalnice krepko preplačal naročene storitve pri podjetju S&T Slovenija, v zameno pa dobil več kot 550.000 evrov. S tem naj bi storil kaznivi dejanji zlorabe položaja in pranja denarja.

Denar naj bi potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in potem na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt.

M-Kontakt naj bi bil ustanovljen izključno zaradi pranja denarja Vzajemne, podjetje pa naj bi ga prelilo v nepremičnine na Korčuli. V nečednih poslih naj bi sodelovali tudi nekdanji član uprave Vzajemne Henigman ter takrat vodilna moža S&T Slovenija Godnič in Berger.

Po besedah Jakličevega zagovornika Boštjana Penka so imeli zagovorniki obtoženih danes nekaj ugovorov zoper obtožnico, saj da kaznivo dejanje zlorabe ni dovolj konkretizirano. Po njihovem mnenju bi bilo postopek tudi smotrno razdružiti in najprej ugotoviti, ali je sploh prišlo do kakršnekoli zlorabe položaja.

"Če ni temeljnega kaznivega dejanja, potem tudi pranja denarja ne more biti. Vzajemna namreč ne uveljavlja nobene škode iz tega naslova niti izvedenec v preiskavi ni ugotovil nobene škode," je opozoril Penko.

Jaklič se bo zagovarjal ob koncu dokaznega postopka, ostali obdolženci pa so se danes zagovarjali in krivdo zanikali.

Obravnava se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bodo izvajali dokaze in zaslišali priče. Po Penkovih besedah bodo poleg vodilnih na področju IT tehnologije na Vzajemni zaslišali tudi Franceta Arharja, ki je bil predsednik uprave Vzajemne v času, ko se je vzpostavilo poslovno sodelovanje zavarovalnice s S&T Slovenija.