c S

Vlada sprejela stališča glede poročil o delu sodstva in tožilstva za preteklo leto

15.10.2014 17:42 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Vlada je danes obravnavala mnenja državnega sveta o poročilih o delu državnih tožilstev, specializiranega državnega tožilstva ter sodišč za preteklo leto. Stališča, ki jih je ob tem sprejela, bo poslala državnemu zboru. Med drugim ugotavlja, da so bili cilji iz zaveze vlade in sodstva v veliki meri realizirani.

Vlada meni, da je pri optimizaciji mreže in zagotavljanju prostorskih pogojev sodišč treba upoštevati potrebo po dokončni vzpostavitvi sodnega okrožja kot osnovne organizacijske ravni sodišč, z jasno opredeljenimi razmerji med okrožnim sodiščem in okrajnimi sodišči določenega sodnega okrožja.

Ugotavlja, da so bili cilji na zakonodajnem področju, h katerim se je zavezalo pravosodno ministrstvo, v zelo veliki meri realizirani. Tudi glede zagotavljanja materialnih sredstev za delovanje sodstva je bil po oceni vlade velik del ciljev iz zaveze med vrhovnim sodiščem in vlado dosežen. Na področjih, kjer ni prišlo do popolne realizacije, pa da je razlog za to v pomanjkanju finančnih sredstev.

Na podlagi podatkov ministrstva za pravosodje tudi ugotavlja, da je bilo število sodnega osebja letošnjega 1. junija glede na 31. december lani večje za 134, vendar ni doseglo ciljnega stanja po zavezi. Število sodnikov pa se je zmanjšalo za 25, kar je manj, kot je predvideno po zavezi, ki je predvidela zmanjšanje števila sodnikov za 56.

Glede kadrovske okrepitve državnega tožilstva vlada izpostavlja, da je prejšnja vlada februarja letos sprejela odločitev o prerazporeditvi pravic porabe in državnemu tožilstvu zagotovila dodatna sredstva v višini 1,7 milijona evrov za plače in materialne stroške. Ministrstvo za pravosodje pa je julija v uradnem listu objavilo razpis za 30 mest okrajnih državnih tožilcev.

Kot izhaja iz stališča, pa je primanjkovalo sredstev za vlaganje v investicijska vzdrževalna dela. V prvi polovici leta 2013 je za zagotavljanje ustreznih pogojev skrbelo notranje ministrstvo, ki v investicijsko-vzdrževalna dela na objektih v lasti države, kjer delujejo tožilstva, ni vlagalo in ni dobavilo nobene opreme ali vozil.

Od junija za to pristojno pravosodno ministrstvo pa v proračunu ni imelo zadostnih sredstev za pokrivanje že prevzetih pogodbenih obveznosti iz naslova najemnih pogodb. Zato so iz investicijske postavke izvedli prenos približno 0,5 milijona evrov na postavko za najemnine. Za to vrednost niso bila izvedena investicijsko vzdrževalna dela in nakup tehnične opreme ter službenih vozil, so navedli v sporočilu po seji vlade.

Ob mnenju k poročilu o delu specializiranega državnega tožilstva se je opredelila tudi do predloga, da se prostori za ureditev prostorov za hranjene, ravnanje in delo s tajnimi podatki zagotovijo prek obrambnega ministrstva. Poudarja, da so omenjeni prostori večinoma v slabem stanju in potrebni temeljite obnove tudi z naslova energetske sanacije objektov, kar v večini primerov lahko stane več kot izgradnja novih prostorov.

Sicer pa vlada pritrjuje ugotovitvi državnega sveta, da je samostojna ureditev specializiranega državnega tožilstva dobra rešitev, kar potrjujejo tudi rezultati dela v lanskem letu. Kot med drugim povzemajo v danes sprejetem stališču, so bile na novo odrejene finančne preiskave zoper 51 oseb, odrejeno je bilo začasno zavarovanje zoper deset oseb v skupni vrednosti 7.170.944,65 evra. Prav tako so bili vloženi predlogi za začasen odvzem premoženja nezakonitega izvora zoper tri osebe.