c S

Slovenija dobila ambasadorje korporativne integritete

15.10.2014 08:26 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Več predstavnikov uglednih slovenskih gospodarskih družb je na današnjem Vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju s slavnostnim podpisom Slovenskih smernic korporativne integritete pristopilo v krog smbasadorjev korporativne integritete. Mnogi med njimi so pisno izpostavili velik pomen etike za uspeh podjetij in gospodarstva na splošno.

Podpis k smernicam je danes podalo 28 gospodarskih družb: Gorenje, Nova Ljubljanska banka, Lek, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Telekom Slovenije, Slovenske železnice, Intereuropa, Kolektor Group, SKB, Domel Holding, Siemens, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnica Maribor, Luka Koper, ELES, Studio Moderna, RIKO, PricewaterhouseCoopers, Trimo, SID Banka, Elektro Maribor, BTC, InterEnergo, Steklarna Hrastnik, Vzajemna, Elektro Gorenjska in Actual I.T.

S podpisom so se zavezali ne le k spoštovanju in krepitvi korporativne integritete pri svojem poslovanju, ampak tudi, da bodo širili zavedanje o pomenu poslovanja v skladu z zakonodajo in etičnimi standardi kot enega izmed temeljnih načel družbeno odgovornega delovanja v slovenskem gospodarstvu nasploh.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je ob podpisu smernic izrazil prepričanje, da bodo ambasadorji pripomogli k večjemu ugledu slovenskih družb. Transparentnost poslovanja, spoštovanje korporativne integritete, predvsem pa nenehna zavzetost za izboljševanje poslovanja so po njegovih besedah nujni za dolgoročni uspeh vsake družbe.

Ravnanje v skladu s smernicami bi moralo biti samoumevno, je dejal predsednik uprave Actual I.T. Arman Kortinik. Ker ni tako in je treba slovenskemu gospodarstvu povrniti sijaj, je dobro, da se vsi gospodarstveniki zavežejo k pravilom igre, enako zavezo pa mora dati tudi država, je ocenil. "Če se bomo vsi teh smernic tudi držali, lahko pot v prihodnje vodi le navzgor," je optimističen.

Generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič je medtem opozoril, da so standardi v slovenskem korporativnem okolju zastavljeni zelo ohlapno. To se po njegovem mnenju kaže tudi v slabih poslovnih praksah. Smernice naj bi bile orodje, ki bo pripomoglo k delovanju v skladu z vrednotami in etiko.

"Slovenske smernice korporativne integritete so temelj za etično, odgovorno in učinkovito podjetništvo in družbo," se je strinjala predsednica uprave Domel Holdinga Jožica Rejec.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je medtem opozoril, da se neetično poslovanje na dolgi rok ne obnese, saj se ga kmalu razkrinka in škodi vsem podjetjem v poslovni verigi. Širjenje poslovnih praks, ki temeljijo na pravični delovni etiki in trdemu delu, je pomembna naloga vseh vodilnih gospodarstvenikov, je dodal.

"V predlaganih Slovenskih smernicah korporativne integritete je prvič na celovit način obravnavana tematika, s katero se v banki ukvarjamo že vrsto let, pri čemer smo se lahko doslej zgledovali le po primerih dobre prakse iz tujine, zdaj pa razpolagamo z dokumentom, kjer je v slovenskem jeziku opisano in pojasnjeno, kako vzpostavljati in krepiti korporativno integriteto," je pomen dokumenta opisal predsednik uprave SID Banke Sibil Svilan.

Direktor InterEnergo Anton Papež je ocenil, da so v času tako številnih problemov ter razprav o etiki tovrstni dokumenti posebej pomembni.

"V NLB smo k podpisu Slovenskih smernic korporativne integritete pristopili odgovorno, saj 70 odstotkov zahtev, opredeljenih v smernicah, že izpolnjujemo," pa je zatrdil predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja. Je pa priznal, da bo pot do cilja trajno stabilne in donosne NLB Skupine dolga.

Velik pomen dokumenta oz. njegove vsebine so poudarili tudi predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln, predsednik uprave Trima Igor Kržan, predsednik uprave Leka Vojmir Urlep, direktorica Siemensa Medeja Lončar, direktor Elesa Aleksander Mervar, partner in član uprave v PwC Henrik Dalgaard ter predsednik uprave Elektro Gorenjska Bojan Luskovec.

Smernice so sestavili in februarja letos predstavili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Združenja Manager, Združenja nadzornikov Slovenije in Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, in sicer pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.