c S

Bratuškova edina z negativno oceno v Evropskem parlamentu

09.10.2014 07:56 Bruselj/Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Slovenska kandidatka za podpredsednico Evropske komisije Alenka Bratušek kot edina izmed predlaganih kandidatov nove komisarske ekipe pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja ni dobila potrditve v Evropskem parlamentu. Pristojna odbora sta jo zavrnila z veliko večino. Slovenska vlada bo predvidoma že v četrtek razpravljala o njeni zamenjavi.

V odborih za energijo in okolje v Evropskem parlamentu je za Bratuškovo na položaju podpredsednice Evropske komisije, pristojne, za energetsko unijo glasovalo le 13 članov odborov, proti pa kar 112. Dva sta bila vzdržana. Vsi drugi komisarski kandidati so kljub določenim težavam dobili zeleno luč pristojnih odborov.

Člani odborov so najprej glasovali o vprašanju, ali je kandidat usposobljen za prevzem komisarskega položaja. Če je izid glasovanja o tem vprašanju negativen, o drugem vprašanju, ali mu je dodeljen ustrezen resor, sploh ne glasujejo. In to se je zgodilo pri Bratuškovi.

"Sklenili smo, da gospa Bratušek ni dovolj usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za okolje Giovanni La Via iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP).

Negativna ocena je bila po besedah La Vie edina možnost, saj so bili odgovori Bratuškove na zaslišanju preveč ohlapni. Italijan pričakuje, da bo Juncker upošteval odločitev odborov.

Zdaj pričakujemo nov predlog slovenske vlade, je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek, prav tako iz vrst EPP.

Po njegovem mnenju je nujno, da slovenska vlada vzpostavi stik z Junckerjem in se dogovori o resorju za novega kandidata ali kandidatko iz Slovenije. Ne želimo, da bi menjavali preveč resorjev, je izpostavil. Cilj je namreč, da je proces potrjevanja komisije končan do 1. novembra.

Prav tako Buzek ne pričakuje, da bi Juncker vztrajal pri podpori Bratuškovi, saj bi lahko bilo to ogrozilo glasovanje o celotni komisiji na plenarnem zasedanju parlamenta, ki je predvideno za 22. oktober.

Pri Junckerju sicer negativne ocene Bratuškovi niso komentirali.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo zdaj, mora odgovoriti Slovenija, je dejal tudi evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov (S&D) Matthias Groote. V S&D po njegovih besedah vztrajajo, naj Slovenija predlaga žensko. O imenih ni želel ugibati, je pa dejal, da članica skupine evropskih socialistov Tanja Fajon ima podporo v svoji skupini, kjer zaseda tudi enega od podpredsedniških položajev.

Da bi Fajonova lahko zamenjala Bratuškovo, je predlagal tudi predsedujoči SD Dejan Židan, ki je za STA napovedal, da bo vlada o novem kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije razpravljala v četrtek.

To je ob robu vrha EU o zaposlovanju v Milanu nakazal tudi premier Miro Cerar, ki je dejal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata, saj časa ni več dovolj.

Cerar je sicer izrazil obžalovanje, da je prišlo od zavrnitve Bratuškove, kajti če bi uspela s kandidaturo, bi Slovenija dobila pomembno podpredsedniško mesto in pomemben resor.

Na novinarsko vprašanje o iskanju novega kandidata je dejal, da bo zagotovo tudi SMC iskala novega kandidata in da se mu zdi to absolutno nujno. Vendar pa se bodo morali o tem vprašanju posvetovati tudi vsi koalicijski partnerji.

Predsednik vlade za zdaj ne želi govoriti o imenih. Na vprašanje, ali je v igri za komisarsko kandidatko morda tudi ministrica brez listnice, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Violeta Bulc, je Cerar dejal le, da je še prezgodaj za omenjanje kakršnih koli imen.

Po oceni Židana ni potrebe, da vlada v Bruselj pošilja novo ime, saj bi to pomenilo dodatne zaplete pri sestavi Evropske komisije. Na seznamu, ki ga je vlada konec julija poslala v Bruselj, sta bila še Fajonova ter zunanji minister in prvak stranke DeSUS Karl Erjavec.

Erjavec se na dogajanje v zvezi z Bratuškovo ni odzval, Židan pa je še dejal, da je imela Bratuškova "možnost častnega umika" od kandidature, a je ni izkoristila.

Že dopoldne je sicer v Bruslju završalo, da je Alenka Bratušek odstopila, a so to najprej zanikali v Junckerjeve kabinetu, nato pa še kandidatka sama.

V sporočilu je novico pa označila za "nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni". Ocenila je tudi, da so gonilna sila pritiskov "moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature".

Pojasnila je, da je bil njen nastop pred odboroma Evropskega parlamenta usmerjen v načelne odgovore in to je bila zavestna odločitev po mnogih posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, bi me verjetno kritizirali zaradi njih, je dodala.