c S

V mesecu in pol od uveljavitve zakona o delu na črno za 100.000 evrov glob

07.10.2014 16:00 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Finančna uprava RS (Furs) je v mesecu in pol po uveljavitvi prenovljenega Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1) s svojimi mobilnimi enotami in inšpektorji na tem področju opravila 1141 postopkov nadzora in izrekla za 98.500 evrov glob. Največ kršitev je zaznala v dejavnostih prevoza in gradbeništva.

Furs je med 18. avgustom in 30. septembrom s področja prenovljenega zakona prejel 410 prijav, od tega 263 za delo na črno, 128 za zaposlovanje na črno in 19 za nedovoljeno oglaševanje. Njegovi mobilni oddelki so na terenu obravnavali 288 prijav, ostale aktivnosti pa so potekale ob drugih rednih nadzornih nalogah.

Mobilne enote in nadzorniki so izrekli številne ukrepe in skupaj naložili za 98.500 evrov glob, so danes pojasnili v finančni upravi.

Izdanih je bilo 20 odločb, s katerimi je bilo prepovedano opravljanje dela ali dejavnosti, in sicer 15 prepovedi zaradi dela na črno in pet zaradi zaposlovanja na črno.

V postopkih kaznovanja je bilo izdanih 43 plačilnih nalogov in izrečenih za 45.400 evrov glob. Na področju dela na črno je bilo plačilnih nalogov 19, glob pa za 19.000 evrov. Na področju zaposlovanja na črno je bilo plačilnih nalogov 24, glob pa za 26.400 evrov.

V štirih primerih so bili podani obdolžilni predlogi, po katerih je sodišče štirim posameznikom že izreklo globo v skupnem znesku 3100 evrov, trem pa je bilo tudi odvzeto blago.

V zvezi z ugotovljenimi kršitvami je bilo uvedenih 65 prekrškovnih postopkov. V 45 postopkih je bilo izrečenih za 50.000 evrov glob, od tega štirim delodajalcem zaradi zaposlovanja na črno, 11 delavcem, ker so delo opravljali brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi, 10 posameznikom, ker na kraju opravljanja dela niso imeli pogodb civilnega prava in 23 posameznikom zaradi opravljanja dela na črno.

Kot so poudarili v Fursu, so bili postopki nadzora najpogosteje opravljeni v dejavnostih prevozi, gradbeništvo, trgovina, gostinstvo, vzdrževanje in popravila motornih vozil ter frizerstvo.

Finančni preiskovalci celjske mobilne enote in finančni inšpektorji so denimo ugotovili, da se je v delavnici za stanovanjsko hišo stranka dogovarjala z zavezancem, da bi mu predala v popravilo svoje osebno vozilo. V delavnici so bila delovna sredstva, kot je dvigalo, in druga oprema, s katero se je opravljala neregistrirana dejavnost popravila in vzdrževanja osebnih vozil, so ponazorili v finančni upravi in dodali, da so v tem primeru izdali plačilni nalog z globo v znesku 1000 evrov in prepovedali opravljanje neregistrirane dejavnosti.

Med prve neposredne učinke novega zakona in nadzora nad tem področjem lahko po njihovih besedah štejemo opazno zvišanje števila registriranih fizičnih oseb z dejavnostjo. Od konca julija do konca septembra se je število samostojnih podjetnikov namreč okrepilo za skoraj 900 na 94.945.

Ena osrednjih novosti avgusta uveljavljenega prenovljenega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno je bil prav prenos pristojnosti nadzora nad tem področjem na Furs. Sistem vrednotnic za osebno dopolnilno delo, ki je povzročil največ polemik, pa bo uveljavljen šele 1. januarja.