c S

V Sloveniji lani 47 odprtih primerov kršitev prava EU

01.10.2014 14:47 Bruselj, 01. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes objavila letno poročilo o uporabi prava EU v državah članicah za lansko leto. Število odprtih primerov kršitev se je precej zmanjšalo, medtem ko se je število primerov, rešenih v mehanizmih za reševanje sporov, kot je EU Pilot, povečalo. V Sloveniji je bilo ob koncu leta 2013 odprtih 47 primerov kršitev prava EU.

Večina primerov kršitev zakonodaje EU, kar 62 odstotkov vseh primerov, je bila podobno kot leto prej povezana z okoljem, obdavčenjem, prometom ter notranjim trgom in storitvami. Države z največ primeri kršitev so bile Italija, Španija in Grčija, medtem ko so bile Latvija, Malta in Estonija med najuspešnejšimi državami.

Danes objavljeno poročilo tudi ugotavlja napredek v zvezi s poznim prenosom direktiv EU v nacionalno zakonodajo. Ob koncu leta 2013 je bilo v državah članicah EU 390 odprtih primerov, leto poprej jih je bilo 1185. Večina postopkov za ugotavljanje kršitev zaradi poznega prenosa je bila začetih proti Italiji, Cipru in Sloveniji (26 primerov), medtem ko so se Švedska, Nizozemska in Irska odrezale najbolje.

Za pravočasen prenos zakonodaje Evropska komisija tesno sodeluje z državami članicami pri pripravi izvedbenih načrtov. Poleg tega v celoti izkorišča možnosti kaznovanja. Štirinajst primerov je predložila Sodišču Evropske unije z zahtevo po finančnih kaznih. Pomemben prispevek k spremljanju uporabe prava EU predstavljajo tudi pritožbe državljanov, podjetij in ostalih deležnikov. Komisija je lani prejela 3505 pritožb, in sicer s področja pravosodja, okolja, notranjega trga in storitev, zaposlovanja ter obdavčenja in carinske unije, so danes sporočili v Bruslju.