c S

Odbor za pravosodje obravnavo poročil pravosodja preložil na prihodnjič

01.10.2014 10:02 Ljubljana, 01. oktobra (STA) - Odbor DZ za pravosodje bi moral danes obravnavati poročila o delu pravosodja v letu 2013, a je že na začetku sejo prekinil in jo bo nadaljeval drugič. Predstavnik pravosodnega ministrstva je namreč ob obravnavi poročila Specializiranega državnega tožilstva predlagal preložitev te točke, odbor pa se je nato odločil, da bo preložil tudi vse ostale.

Predstavnik ministrstva za pravosodje je preložitev obravnave poročila o delu Specializiranega državnega tožilstva predlagal, ker naj bi imel novi minister Goran Klemenčič premalo časa za preučitev poročila, bi pa želel svoje mnenje sam predstaviti članom odbora.

Predlog sta poslanca Vinko Gorenak (SDS) in Jani Möderndorfer (ZaAB) označila kot nenavaden, a sta napovedala, da ga bosta podprla. Gorenak je sicer ocenil, da bi se lahko koalicija o predlogu dogovorila že pred sejo in v začetku takoj predlaga preložitev, zato jo je ocenil "kot razštelano koalicijo". Möderndorfer pa je predlagal, naj se preloži tudi obravnava vseh preostalih poročil. Zatem so poslanci SMC predlagali 15 minutni odmor, po vrnitvi v dvorano pa so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali enkrat v prihodnje.

Odbor bi moral danes obravnavati več poročil: poročili o delu državnih tožilstev in o delu državnega pravobranilstva, poročilo o delu sodišč v lanskem letu ter poročili o delu Specializiranega državnega tožilstva in o delu oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili.

Dokler seja ni bila prekinjena, je lahko poročilo predstavil le vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je ocenil, da so v letu 2013 zabeležili dobre rezultate. Med drugim so po njegovih besedah dosegli obsodilne obsodbe zoper 128 fizičnih in sedem pravnih oseb, 34 osebam je bil izrečen odvzem premoženja na prvi stopnji, odrejeno imajo tudi začasno zavarovanje za okoli 250 milijonov evrov premoženja.

V letu 2013 so začeli tudi s kadrovskim izpolnjevanjem specializiranega tožilstva, ki so ga končali v letošnjem letu. "Tu nam je uspel največji preboj, saj je s 1. septembrom delo nastopilo 11 novih državnih tožilcev," je povedal.