c S

Sodišče zavrnilo Bavčarjevo prošnjo za odlog prestajanja kazni, Šrot sklepa še ni prejel

30.09.2014 15:26 Ljubljana, 30. septembra (STA) - Nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju, ki bi se v petek moral zglasiti na prestajanje zaporne kazni na Dobu, je ljubljansko okrožno sodišče prošnjo za odlog prestajanja kazni zavrnilo. Bavčar se je zato že pritožil na Višje sodišče v Ljubljani. Nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot pa sklepa še ni prejel.

Tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mateja Jazbec je za STA potrdila, da Šrotove vročilnice še nimajo, zato javnosti ne more razkriti odločitve sodišča glede prestajanja zaporne kazni na Dobu.

Šrot je za STA izrazil upanje, da bo njegovi prošnji ugodeno, saj jo je podkrepil s številnimi argumenti, v nasprotnem pa se bo pritožil na višje sodišče. Do pravnomočnosti sklepa mu tako ne bo treba v zapor.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Bavčarja, ki naj bi za odlog zaprosil iz zdravstvenih razlogov, lani obsodilo na sedem let zapora za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja.

Šrot, ki je bil za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti obsojen na pet let in 10 mesecev zaporne kazni, pa naj bi za odlog zaprosil, ker je kot prokurist nedavno prevzel vodenje družbe Novi tednik&Radio Celje. Podjetje pa je do poletja vodil njegov brat, ki pa je hudo zbolel.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta 2012.

Sodišče je nato obtožnico razdelilo na dva dela, sojenje zaradi menedžerskega prevzemanja Pivovarne Laško pa je sledilo sojenju v zadevi Istrabenz. Prav tako kot v prvem, je tudi v drugem sojenju na zatožno klop med drugimi sedel Šrot.

O zavrnjenem zahtevku je danes poročal časnik Večer, ki še poroča, da bi se ta teden, v sredo, na prestajanje dosojene kazni iz zadeve Čista lopata moral zglasiti tudi nekdanji predsednik uprave SCT Ivan Zidar. Sodišče je pred letom dni Zidarju odobrilo enoletni odlog prestajanja kazni, sedaj pa odredilo izvedenstvo medicinske stroke zaradi ugotavljanja, ali je zaradi zatrjevanega zdravstvenega stanja sposoben prestajati zaporno kazen.